Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σενάρια του Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση της απλής αναλογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σενάρια του Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση της απλής αναλογικής

Ήδη πριν από τις εκλογές, η Φ. Γεννηματά έθετε την κατάργηση της απλής αναλογικής και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως πεδία όπου θα επιδιώξει συγκλίσεις με της Ν.Δ., δεδομένου ότι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάσσεται εξαρχής υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής.

Μάλιστα η εξαγγελία της κατάργησης της απλής αναλογικής ήταν για τη Φ. Γεννηματά ένας τρόπος ώστε να ζητάει ενόψει της 7ης Ιουλίου την ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεδομένου ότι για να μην διεξαχούν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, πρέπει στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι. Αυτή ήταν μια σοβαρή πτυχή των διαβεβαιώσεων που παρείχε όταν έλεγε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» θα διασφαλίσει την «ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα».

Ωστόσο ήδη όταν η Φ. Γεννηματά ανέπτυσσε αυτό το επιχείρημα, γνώριζε ότι υπάρχει «παράθυρο» ώστε η απλή αναλογική να μην εφαρμοστεί ποτέ και πως γι’ αυτό αρκούν μόνο 180 ψήφοι. Άλλωστε, προεκλογικά ο Ευ. Βενιζέλος είχε αναφερθεί πρώτος σε αυτό το υπαρκτό «σενάριο», αν και χωρίς να το αναπτύξει. Χθες ο συνταγματαλόγος Νίκος Αλιβιζάτος αρθρογράφησε στην «Κ» εξηγώντας πώς αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από συναίνεση και προσκαλώντας ουσιαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην εκλογική μεταρρύθμιση με «αυτογνωσία, τόλμη και ιστορική συνείδηση».

Ενόψει της διακηρυγμένης πρωτοβουλίας της Ν.Δ. για κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε (ρ/σ News247) ότι «δεν κάνουμε παζάρια αλλά καθαρές κουβέντες", ότι «λευκή επιταγή δεν πρόκειται να δώσουμε στον κ. Μητσοτάκη» και μίλησε για συναινετική λύση με όλα τα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προβλέπει ότι το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Αλιβιζάτος αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατοχυρώσει και συνταγματικά την απλή αναλογική, έκανε το λάθος, αντί να προτείνει την προσθήκη νέας διάταξης στο άρθρο 54 Σ., να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού" (που προβλέπει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την παράκαμψη του κανόνα των «μεθεπόμενων» εκλογών). Ως αναθεωρητική, η σημερινή Βουλή «μπορεί να τροποποιήσει την κρίσιμη παράγραφο κατά το δοκούν» και «έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιδιώξει, με τη συνδρομή της κ. Γεννηματά (158+22=180 ψήφοι), να μειώσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία από 200 σε 180 βουλευτές, ώστε, αμέσως μετά, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προχωρήσουν στην αλλαγή και του εκλογικού νόμου». «Διά της πλαγίας, λοιπόν, θα μπορούσε να αποφύγει τις 'διπλές' εκλογές το 2023 και να ενταφιάσει από σήμερα την απλή αναλογική» σχολιάζει.

Ο συνταγματολόγος παρουσιάζει και μια άλλη «εκδοχή», η οποία δεν περιλαμβάνει την αρχική παρά μόνο την τελική συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σε αυτήν, η Ν.Δ. θα προχωρούσε με τη δική της πλειοψηφία σε νέο εκλογικό σύστημα (πράγμα που θα σήμαινε ότι θα εφαρμοζόταν η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές), όμως, «μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης (το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2020, λόγω επικείμενης προεδρικής εκλογής), να ξαναψηφίσει τον ίδιο κατ’ ουσίαν εκλογικό νόμο με 180 ψήφους, ώστε αυτός να ισχύσει στις επόμενες εκλογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL