Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Η Θεσσαλονίκη που είδε «φως» επί ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη που είδε «φως» επί ΣΥΡΙΖΑ

Θεαματική ήταν η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Μάλιστα, στην Α' Θεσσαλονίκης η διαφορά με τη Ν.Δ. περιορίστηκε περίπου στο 4%, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, που ψάχνει να βρει το γιατί η Θεσσαλονίκη, από όπου και ξεκίνησαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι εθνικιστικές αντισυγκεντρώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπέκυψε στη «μακεδονολαγνεία» και έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ 31,28% και στη Ν.Δ. 35,56%, δηλαδή περίπου 4 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό.

«Διαβάζοντας» τα αποτελέσματα στους δήμους της Α' εκλογικής περιφέρειας, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε καθαρή πρωτιά σε τρεις δήμους της λεγόμενης Δυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Νεάπολης - Συκεών και Παύλου Μελά), δηλαδή εκεί όπου ζουν τα πιο λαϊκά και φτωχά κοινωνικά στρώματα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έδειξε ενδιαφέρον όχι για τη «βιτρίνα», αλλά γι' αυτή την άλλη, υποβαθμισμένη πλευρά της Θεσσαλονίκης, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέδειξαν τη μέγιστη αδιαφορία. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε αυτές τις περιοχές ως πρωθυπουργός, ενώ από εκεί ξεκίνησε ο θεσμός των ΤΟΜΥ και τα σχολικά γεύματα. Επίσης, στο Δήμο Παύλου Μελά αποδόθηκε το ομώνυμο στρατόπεδο και ικανοποιήθηκε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των λεγόμενων δυτικών συνοικιών πήρε «ανάσα» από την κοινωνική πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η ελεύθερη είσοδος των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου, η δωρεάν μεταφορά των ανέργων από τον ΟΑΣΘ κ.ά. βοήθησαν πολύ κόσμο σ' αυτές τις περιοχές να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Το έργο αποτυπώθηκε στην κάλπη

Αδιαμφισβήτητα, η Θεσσαλονίκη είδε καλύτερες ημέρες με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε ψηλά τον πήχη για τους σημερινούς κυβερνώντες. Τα «καθρεφτάκια» που έταζαν οι προηγούμενοι έγιναν έργα. Το μετρό ξεμπλόκαρε και η υλοποίηση του έργου προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και με σεβασμό στην ανάδειξη της μακραίωνης Ιστορίας της πόλης και άλλα οδικά έργα που χρόνιζαν ολοκληρώθηκαν. Το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που τόσο λοιδορήθηκε από τα στελέχη της Ν.Δ., ήταν ένα εργαλείο για να επιλυθούν σοβαρά ή μικρότερης εμβέλειας ζητήματα που "σέρνονταν" για χρόνια. Το μόνο που απαιτούνταν στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν πολιτική βούληση, δουλειά και καλός συντονισμός υπουργείων. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη για ορισμένα αιτήματα μετά από συναντήσεις που είχε με θεσμικούς φορείς ή τοπικούς άρχοντες. Έτσι, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Πάρκο Μνήμης που θα το περιβάλλει, στην περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού από ωραία ιδέα γίνεται πράξη, η Α' προβλήτα του λιμανιού αποδόθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στηρίχθηκε και σήμερα έχει αποπληρώσει όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, δρομολογήθηκε το πρώτο πάρκο για ΑμεΑ σε οικόπεδο που οι προηγούμενοι είχαν αποδώσει στη Μητρόπολη, δρομολογήθηκε η απόδοση της έκτασης για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως και για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Το γεγονός ότι η πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ουσιαστικά έναν Θεσσαλονικιό υπουργό δεν προοιωνίζει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και η Ν.Δ. θα δείξουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για την πόλη.

Τήρησε τις υποσχέσεις του

Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε επίσης την υπόσχεσή του ότι θα επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν βρίσκονταν τόσο συχνά στην πόλη και κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν είχε τόσο άμεση επαφή με τους εκπροσώπους θεσμών και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναβάθμισε τον διπλωματικό ρόλο της πόλης με τις συναντήσεις κορυφής που πραγματοποίησε επί τούτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών της δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης και την ευκαιρία να κατακτήσει σημαντικό ρόλο στον χώρο των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Προφανώς, όλα αυτά ή κάποια από αυτά πέρασαν από το μυαλό των προοδευτικών πολιτών και γι' αυτό αποφάσισαν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις εθνικές εκλογές ακόμη κι αν έστειλαν κάποιο μήνυμα δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές. Έτσι, το 21,70% των ευρωεκλογών έγινε 31,94%. Με λίγα λόγια, μέσα σε έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άνοδο περίπου 10% και διατήρησε τις πέντε από τις έξι κοινοβουλευτικές έδρες που κατείχε.

Στο "γαλάζιο" προπύργιο

Στη Β' Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, από το 17,89% των ευρωεκλογών, πήγε στο 25,14%, δηλαδή κατέγραψε τη διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο του 7%, όμως βρέθηκε και 7,5% πίσω από το ποσοστό που κατάφερε το 2015. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πάντα θεωρούνταν «γαλάζιο» προπύργιο, όπως και οι περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου και η Ν.Δ. έχει το πιο ισχυρό εθνικιστικό και ακροδεξιό της κέρας. Σ' αυτές τις περιφέρειες φαίνεται να επαναπάτρισε παλιούς ψηφοφόρους της που γοητεύτηκαν από τη Χ.Α., αλλά και να απορρόφησε τους περισσότερους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛΛ. και του Ποταμιού του 2015, όπως και ψηφοφόρους του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του ενισχύθηκε κυρίως από ψηφοφόρους της φασιστικής Χ.Α.

Τα ψηλά και τα χαμηλά στην Κεντρική Μακεδονία

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με δεδομένο ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΜέΡΑ25 είτε διατήρησαν τα ποσοστά των ευρωεκλογών είτε και κατέγραψαν άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του από 5% έως 10% έναντι των ευρωεκλογών, προσελκύοντας κυρίως στις κάλπες τους απέχοντες από την ευρωκάλπη και τους αναποφάσιστους. Για το λεγόμενο «Μακεδονικό» φαίνεται να πλήρωσε και πάλι κόστος, αφού οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφει πανελλαδικά σε σχέση με τις εκλογές του 2015, ενώ φαίνεται και να τον εμπιστεύονται και να τον στηρίζουν παντού τα πιο λαϊκά στρώματα και η νεολαία. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές κατέγραψε στην Πιερία (-9%), αν και ανέβασε το ποσοστό του κατά 5,5% σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ενώ τις μικρότερες στην Πέλλα (4,6%). Και στις δύο αυτές περιοχές έγιναν πολλά ευτράπελα από νεομακεδονομάχους, όπως και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Μικρές απώλειες στη Δυτική Μακεδονία

Ωστόσο, στη Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρησε μικρές απώλειες σε σχέση με το 2015. Στη Φλώρινα, για παράδειγμα, μείωσε τα ποσοστό του κατά 2,3%, ενώ εκτοξεύθηκε κατά 12% σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχασε 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ περίπου 2% και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη με 7,69%. Αντίστοιχο το σκηνικό και για την Κοζάνη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει περίπου 2% σε σχέση με το 2015 και να ανεβαίνει πάνω από 8% σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Στην Καστοριά επίσης έχασε μόλις 1,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ενώ στα Γρεβενά 5%, αν και ανέβασε κατά 6,5% τη δύναμή του σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL