Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης - Τελεσίδικη αθώωση όλων των κατηγορούμενων μελών του κινήματος “SOS Χαλκιδική” για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός / Έκλεισε οριστικά ο κύκλος διώξεων του δόγματος Δένδια για τις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης - Τελεσίδικη αθώωση όλων των κατηγορούμενων μελών του κινήματος “SOS Χαλκιδική” για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός / Έκλεισε οριστικά ο κύκλος διώξεων του δόγματος Δένδια για τις Σκουριές

Θεσσαλονίκη: Με την τελεσίδικη αθώωση όλων των κατηγορούμενων μελών του κινήματος “SOS Χαλκιδική”, στη δεύτερη μεγάλη υπόθεση στις διώξεις όσων αντιδρούν στην ανοιχτή εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο δικαστικός κύκλος που έφερε το 2013 το δόγμα Δένδια για ολοκλήρωση της επένδυσης της καναδικής Eldorado Gold «με κάθε κόστος» στη Ν.Α. Χαλκιδική.

Η απόφαση αυτή του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης ήρθε λίγους μήνες μετά την ομόφωνη αθώωση 21 μελών του κινήματος για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Τα 25 άτομα που κατηγορούνταν όχι μόνο για τα επεισόδια που έγιναν τον Μάιο του 2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του Κάκαβου, αλλά και για τα κακουργήματα της σύστασης συμμορίας, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης κ.ά. δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου και το ότι κατέπεσαν όλες οι κατασκευασμένες κατηγορίες από τις διωκτικές αρχές. Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού δεν προέκυψε ταυτοποίηση προσώπων με συγκεκριμένες πράξεις, ενώ η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικείους, φίλους και αλληλέγγυους των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

«Δικαίωση του αυτονόητου» χαρακτήριζε την απόφαση ο Βασ. Τζιμούτρος, που ήταν ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, προσθέτοντας ότι «αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μορφές καταστολής πάνω στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, ιδιαίτερα κατά των κατοίκων της Ιερισσού, με στόχο την ποινικοποίηση του αγώνα τους και τη φίμωση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση». Για τον ίδιο, όπως και για το κίνημα που εναντιώνεται στις εξορύξεις χρυσού, οι διώξεις των μελών του ήταν καθαρά «φρονηματικού χαρακτήρα».

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, που έδωσε το «παρών» στη δίκη, τόνισε ότι «έπεσε η αυλαία και της τελευταίας μεγάλης δικαστικής περιπέτειας που αφορά το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αυτή του Λάκκου Καρατζά, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, με την ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγορουμένων» και πως «δικαιώθηκαν όχι μόνο οι διωκόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία που υπερασπίζεται με ειρηνικό, αλλά μαχητικό τρόπο τη ζωή της, την υγεία της, τον τόπο της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL