Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Από τον Αν. Ξανθό στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων / Πλήρες σχέδιο για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Αν. Ξανθό στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων / Πλήρες σχέδιο για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνουν την αύξηση κατά 30 εκατομμύρια του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019, νομοθετική ρύθμιση τροποποίησης του προϋπολογισμού για το 2018 με το άνοιγμα της Βουλής, επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καταβολή, σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπήρχαν πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα, στο υπουργείο Υγείας, με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την πρόταση αύξησης του προϋπολογισμού για τη διαγνωστική δαπάνη για το 2019 κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των 9 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη προταθεί, διαμορφώνοντάς την από τα 366 στα 396 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε, αυτό είναι μια παρέμβαση που αθροιστικά περίπου ενισχύει κατά 10% το προϋπολογισθέν ποσό κατά την όποια υπέρβαση μπορεί να υπάρξει στο 2019.

Για το 2018 και το αίτημα της αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς νομοθετική ρύθμιση η τροποποίηση προϋπολογισμού παρελθούσης χρονιάς και άρα επί του παρόντος δεν μπορεί να λυθεί, γιατί είμαστε σε περίοδο στην οποία δεν λειτουργεί η Βουλή, σημειώνοντας όμως ότι η κεντρική ιδέα των παρεμβάσεων οδηγεί στην αφαίρεση ενός ποσού από το clawback, τον προϋπολογισμό της υπέρβασης, με ένα τρόπο περίπου για τα δύο τρίτα έως και πάνω από το 70% των εργαστηρίων όπου θα έχουν μείωση επιβάρυνσης σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, με βάση αυτό το σενάριο θα γίνει επανυπολογισμός για όλο το 2018 και συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Το τρίτο στοιχείο των προτάσεων του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας της ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έτσι ώστε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να έχουμε μια όσο γίνεται πιο ορθολογική συνταγογράφηση εξετάσεων, που θα συμβάλει στη μείωση της αυξητικής τάσης στη διαγνωστική δαπάνη.

«Έχουμε ένα πόρισμα που έχει κανόνες συνταγογράφησης, όπου στις επόμενες μέρες εγκρίνεται από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια προωθείται για ενσωμάτωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην επίσπευση της καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπήρχαν πριν το ’12, πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, όπου υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία προς τους συμβεβλημένους παρόχους, κίνηση με την οποία αναμένεται να ανακουφιστούν σημαντικά ιδιαιτέρως τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

«Αυτό το οποίο παρουσιάσαμε είναι μια βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε όσο είναι δυνατόν την παρούσα φάση του προβλήματος και προφανώς με μια δέσμη προτάσεων και παρεμβάσεων που πρέπει να ακολουθηθούν για να φτάσουμε κάποια στιγμή να μην έχουμε υπέρβαση της δαπάνης και άρα ένα άδικο μέτρο όπως είναι το clawback το οποίο επιμερίζεται με ισότιμο τρόπο σε όλα τα εργαστήρια», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Εκπροσωπώντας τους ιδιώτες παρόχους, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως πράγματι τα εργαστήρια, τα διαγνωστικά αλλά και εκείνοι που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρειάζονται αυξημένο προϋπολογισμό.

Είναι σίγουρο, ανέφερε ο κ Πατούλης, ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, η οποία αύριο, κατά τη σύσκεψη της ολομέλειας των 40 στελεχών που αφορούν τον διαγνωστικό κλάδο, θα εκτιμηθεί και θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο αλλά και τη θέληση του υπουργού, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL