Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
«Τα άκουσε» ο Κικίλιας από τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Τα άκουσε» ο Κικίλιας από τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ

Οι δεκάδες εργαζόμενοι κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ευθύνεται για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. «Παρά την προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει ένα λαϊκό προφίλ και μια εικόνα προσφιλής στα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα του χώρου της Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείου εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Ο κ. Κικίλιας έφτασε το πρωί στο Ηράκλειο και πριν επισκεφτεί το νοσοκομείο συμμετείχε σε σύσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία της διοικήτριας Λ.Μπουρμπουδάκη, του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Β.Λαμπρινού, αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού Λ.Αυγενάκη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυκίλιας είπε ότι τα νοσοκομεία της Κρήτης θα ενισχυθούν με νέες ΜΕΘ, μια εκ των οποίων θα λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ως «η πιο σύγχρονη στην Ευρώπη», όπως είπε. Απαντώντας στις καταγγελίες και τα συνθήματα των εργαζόμενων δεσμεύτηκε ότι όσοι προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα μονιμοποιηθούν και προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζητούν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

«Μετά την αποχώρηση του κ. Κικίλια από το ΠΑΓΝΗ, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση για την κινητοποίηση που πραγματοποίηση, παραθέτοντας αναλυτικά σειρά αιτημάτων που τέθηκαν στον υπουργό:

«Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΠαΓΝΗ χαιρετίζει τη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο.

Η μαζική παρουσία των εργαζομένων απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν τσιμπάνε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συναινέσουν σε αυτήν την πολιτική. «Δώστε λεφτά για Πρόνοια – Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία». Με συνθήματα, όπως αυτό, διεκδικήσαμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας.

Στην κινητοποίηση καταγγείλαμε την πολιτική των κυβερνήσεων στο χώρο της Υγείας, που ευθύνεται για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των υγειονομικών και των ασθενών με «φιέστες» και προσχηματικούς «διαλόγους»,. όπως προσπάθησε χωρίς επιτυχία να στήσει ο υπουργός Υγείας και σήμερα.

Παρά την προσπάθεια του υπουργού να εμφανίσει ένα λαϊκό προφίλ και μια εικόνα προσφιλής στα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα του χώρου της Υγείας.

Στις επίμονες ερωτήσεις για προσλήψεις και για την ένταξη στα ΒΑΕ τήρησε σιγή ιχθύος.

Το σωματείο εργαζομένων δεν πρόκειται να γίνει χειροκροτητής αυτής της πολιτικής.

Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας. Λέμε όχι στους σχεδιασμούς που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων ΠΦΥ, ώστε να λειτουργούν πλήρως σε 24ωρη βάση.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

• Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

• Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση».

Νίκος Ηγουμενίδης: Τα εξειδικευμένα περιστατικά ακόμη στέλνονται εκτός Κρήτης

«Όταν ο Υπουργός Υγείας αναφέρεται στην υγεία στην Κρήτη οφείλει να απαντά με αριθμούς και σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πόσο έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Οφείλει επίσης να απαντά και στο ερώτημα: Πόσες μόνιμες προσλήψεις έχουν γίνει και σε αριθμούς;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Κικίλια στην Κρήτη και τις δηλώσεις του.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Κρήτης παλεύουν για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» συμπλήρωσε ο κ. Ηγουμενίδης και επισήμανε: «Επιπλέον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει διαχρονικά; Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν κινείται ούτε στον στόχο για αύξηση των δαπανών στη δημόσια υγεία, ενώ για την Κρήτη δεν την απασχολεί το μεγάλο ζήτημα της υγειονομικής αυτοτέλειας του νησιού και ο στόχος για ‘κανένα περιστατικό για νοσηλεία εκτός Κρήτης’. Εν συντομία: Καλοδεχούμενος ο στόχος για την ‘πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης’ στην Κρήτη, ωστόσο θα είναι κενός στόχος όταν εξειδικευμένα περιστατικά της Κρήτης ακόμη στέλνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις εκτός Κρήτης. Καλό είναι στα θέματα της υγείας η Κυβέρνηση να μιλά και για το …δια ταύτα».

Σ.Βαρδάκης: Μπούχτισαν οι εργαζόμενοι από συγχαρητήρια, χειροκροτήματα και δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας

«Η κυβέρνηση ακόμα να καταλάβει ότι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην υγεία, μπούχτισαν από συγχαρητήρια και χειροκροτήματα του πρωθυπουργού και των υπουργών», ήταν το καυστικό σχόλιο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, για την επίσκεψη Κικίλια στην Κρήτη.

«Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χειροκροτούσε και επαινούσε το έργο των ιατρών και τον νοσηλευτών, κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι δεν αρκούν τα ευχολόγια, αντιθέτως απαιτούνται πράξεις.

Τις βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο, η κυβέρνησή του συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ακολούθησαν οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κικίλια, από το Ηράκλειο της Κρήτης, για ενίσχυση όλων των νοσοκομείων με νέες ΜΕΘ, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το επόμενο διάστημα και ενίσχυση με προσωπικό των υγειονομικών δομών.

Ο κ. Κικίλιας μάλλον ξεχνά ότι οι ‘μεταρρυθμίσεις’ της ΝΔ οδήγησαν το σύστημα δημόσιας υγείας μέχρι και το 2015 στα όρια της κατάρρευσης, μετά από κατασπατάληση πόρων, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, προμηθειών και μεγάλα σκάνδαλα που έμεναν για πολλά χρόνια στο σκοτάδι και ότι αυτά είναι πράγματα που ούτε ο λαός λησμονεί, ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Μιλάει σήμερα για προσλήψεις όταν επί ημερών τους οι προσλήψεις είχαν παγώσει, 2.500 ειδικευμένοι γιατροί είχαν δει την πόρτα της εξόδου από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία είχαν υποστεί 40% περικοπή.

Ο κ. Υπουργός ξεχνά ακόμα ότι η Κυβέρνηση του, εν μέσω μάλιστα πανδημίας δεν ανανέωσε συμβάσεις γιατρών που απασχολούνται σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), αποδυναμώνοντας έτσι το Σύστημα Υγείας, ενώ με περίσσιο θράσος επιμένει ότι εν μέσω του κορωνοϊού προσλήφθηκε τέτοιο υγειονομικό προσωπικό, που δεν έχει επαναπροσληφθεί ποτέ σε τόσο σύντομες διαδικασίες.

Οι αφανείς ήρωες, όπως είπατε κ. Υπουργέ, για εσάς παραμένουν ακόμα αόρατοι, χωρίς ενίσχυση, χωρίς πολλές φορές ούτε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς ΒΑΕ!

Η στάση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και η ‘θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Υπουργό είναι η απάντηση στα μεγάλα ψεύτικα λόγια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις δηλώσεις και τις υποσχέσεις τους που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα».

πηγή inotos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL