Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αν. Ξανθός: Γιατί σε αυτή τη σύγκρουση η Ελλάδα δεν είναι στη σωστή πλευρά;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Γιατί σε αυτή τη σύγκρουση η Ελλάδα δεν είναι στη σωστή πλευρά;

«Γιατί σε αυτή τη σύγκρουση η Ελλάδα δεν είναι στη σωστή πλευρά;» αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Ξανθός επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της σύγκρουσης σε παγκόσμιο επίπεδο για να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στα νέα εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα στήριξε το αρχικό σχετικό ψήφισμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια μετά τη σύγκρουση των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ. «Είμαστε στη σωστή πλευρά, είμαστε με την Ε.Ε.» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε «νέες ανάγκες και προκλήσεις», αλλά και τον «κίνδυνο για νέες ανισότητες» όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα νέα εμβόλια και φάρμακα που θα αναπτυχθούν. Μάλιστα σημείωσε ότι το υπάρχον πλαίσιο μπορεί να δημιουργήσει «σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους να μείνουν πίσω χώρες, λαοί και κοινωνικές ομάδες λόγω κοινωνικών δυσχερειών», γι’ αυτό πρέπει να τροποποιηθεί. Θύμισε δε τις προειδοποιήσεις του διευθυντή του ΠΟΥ ότι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι η «έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Υπαναχώρηση πολλών χωρών της Ε.Ε. μετά την αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι η χώρα μας στήριξε το πρώτο ψήφισμα του ΠΟΥ για την εγγυημένη πρόσβαση όλων των χωρών και των κοινωνιών στα φάρμακα και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Έκανε λόγο για «κρίσιμη και ριζοσπαστική πρωτοβουλία» που βάζει μπροστά τις «ανάγκες των κοινωνιών» και όχι τις ανάγκες της αγοράς και σημείωσε ότι μετά τη «σφοδρή αντίδραση» των ΗΠΑ και τον «ανοιχτό πόλεμό» της με τον ΠΟΥ η χώρα μας «υπαναχώρησε», όπως έκαναν και πολλές από τις χώρες της Ε.Ε.

Επιπλέον αναρωτήθηκε γιατί η χώρα μας συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. που υπαναχώρησαν από το αρχικό ψήφισμα κι όχι με χώρες όπως η Πορτογαλία, που επέμειναν στην αρχική τους στάση. Θύμισε την κριτική της ευρωομάδας της Αριστεράς προς την Ε.Ε. για τη «μη δεσμευτική στρατηγική» της, αλλά και την Πρωτοβουλία της Βαλέτα που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλογική διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και των Βαλκανίων.

«Αποφασίσαμε να κρατήσουμε στάση αναμονής»

Ο Β. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι «αποφασίσαμε να κρατήσουμε στάση αναμονής» σε σχέση με το ψήφισμα του ΠΟΥ, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο στήριξης της πρωτοβουλίας «σε μεταγενέστερο επίπεδο» και μίλησε με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η «καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα» είναι «αδιαπραγμάτευτη αρχή της κυβέρνησής μας». Παράλληλα εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης προς την Πρωτοβουλία της Βαλέτα, παρότι «δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL