Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Αναγκαίο όσο ποτέ ένα νέο μοντέλο έρευνας και καινοτομίας στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Αναγκαίο όσο ποτέ ένα νέο μοντέλο έρευνας και καινοτομίας στην Υγεία

Η δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος με χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες θα εξαγοράσει τις πατέντες και θα τις διαθέσει δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, ινστιτούτα, εταιρείες) προκειμένου να παραχθούν έγκαιρα, στις αναγκαίες ποσότητες και σε προσιτές τιμές τα κατάλληλα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 είναι η πολιτική απάντηση στις νέες ανισότητες που γεννά η πανδημία, τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Καθολική πρόσβαση στις θεραπείες

Ο πρώην υπουργός Υγείας, με αφορμή την κατάθεση ψηφίσματος πολλών χωρών, κυρίως της Ε.Ε., στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πνευματικά δικαιώματα στα φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2, γνωστό και ως “Σχέδιο Κόστα - Ρίκα”, και την αυριανή επίσημη παρουσίαση του μέσω διαδικτυακού καλέσματος του Οργανισμού για δράση και αλληλεγγύη για την εξάλειψη των ανισοτήτων πρόσβασης σε θεραπείες και μηχανισμούς καταπολέμησης του ιού, υπογραμμίζει ότι είναι πλειοψηφικό το κοινωνικό αίτημα για καθολική πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα νέα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τον ιό, αλλά και για κάθε καινούργια απειλή δημόσιας Υγείας.

Η πανδημία δείχνει τον δρόμο

Η πρόταση του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, είναι εξαιρετικά ριζοσπαστική και θα αποτελέσει πρόκριμα για τη συνολική αντιμετώπιση των σημερινών στρεβλώσεων που δημιουργεί η πνευματική ιδιοκτησία στη διεθνή αγορά φαρμάκου και τεχνολογιών Υγείας [αδιαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (RD), υψηλές τιμές, καθυστερήσεις στην πρόσβαση αρκετών χωρών στην καινοτομία].

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η πανδημία μάς δείχνει τον δρόμο προς ένα νέο αναγκαίο και εφικτό μοντέλο στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Υγεία και στο φάρμακο, βασισμένο στη διεθνή συνεργασία, τη δημόσια χρηματοδότηση, στα ανοιχτά δεδομένα, στη διαφάνεια, στις «δίκαιες» τιμές και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του ΠΟΥ

Αναφερόμενος στη σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ σ’ αυτό το σχέδιο, σημείωσε ότι αποδεικνύει πως η καθολική και ισότιμη κάλυψη Υγείας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη, αλλά ένα πεδίο σκληρής κοινωνικής και πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό που υπερασπίζεται το εταιρικό κέρδος και στον κόσμο που διεκδικεί το δικαίωμα όλων στην Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι ενώσεις των ασθενών, τα κινήματα για την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα Υγείας πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την πρωτοβουλία του ΠΟΥ, καταλήγει ο Α. Ξανθός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL