Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Με πρόσχημα την απαγόρευση των συναθροίσεων / Η κυβέρνηση "άκουσε" τους υγειονομικούς και έστειλε... τα ΜΑΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρόσχημα την απαγόρευση των συναθροίσεων / Η κυβέρνηση "άκουσε" τους υγειονομικούς και έστειλε... τα ΜΑΤ

Τη διεκδίκηση να ενισχυθεί το ΕΣΥ και η δημόσια περίθαλψη εξέφρασαν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή τη χθεσινή 7η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Οι δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, που συγκεντρώθηκαν έξω από κάθε νοσοκομείο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για πανελλαδική δράση για τη δημόσια Υγεία, δήλωσαν την ανάγκη η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των ομοσπονδιών και των ενώσεων των υγειονομικών και να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, τόσο ενόψει της πανδημίας, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι είμαστε στην αρχή, όσο και για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

Μαζικές προσλήψεις τώρα!

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η κυβέρνηση, αν θέλει να μην ψεύδεται όταν μιλά για ενίσχυση και επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ, οφείλει να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών, στην πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για όλους τους υγειονομικούς.

Να ανοίξουν οι ΜΕΘ

Οι υγειονομικοί διεκδικούν επίσης το άνοιγμα όλων των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που είναι κλειστά και τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, καθώς και την επίταξη, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του Εθνικού Συστήματος, διαφυλάσσοντας το δημόσιο συμφέρον και χωρίς η επίταξη λόγω της κρίσης να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης (από 800 σε 1.600 ευρώ) στις ιδιωτικές κλινικές.

Χρειάζονται περισσότερα τεστ

Επιπλέον τονίζουν την ανάγκη ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και την αύξηση της διενέργειας των εργαστηριακών ελέγχων για την ανίχνευση του ιού και τον περιορισμό της μετάδοσής του.

Σήμερα υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα πολίτες με συμπτώματα, ακόμα και υγειονομικοί, να μην έχουν πρόσβαση στα τεστ, όταν όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό το πέτυχαν μέσα από μαζικά τεστ.

"Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης", αναφέρουν. Οι υγειονομικοί τονίζουν ότι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 130 υγειονομικοί και πάνω από 500 που έχουν τεθεί διαδοχικά σε καραντίνα και απαιτούν από την κυβέρνηση, πριν να είναι αργά, να διασφαλίσει με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακούς χειρισμούς την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Επέμβαση της αστυνομίας στον "Ευαγγελισμό"

Ένταση δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στον "Ευαγγελισμό" όταν η αστυνομία μπήκε μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζομένων προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση, με το πρόσχημα απαγόρευσης των συναθροίσεων. Μετά από την αντίδραση και τις αποδοκιμασίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήταν συγκεντρωμένο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον χώρο του "Ευαγγελισμού".

Οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί, φωνάζοντας το σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», ανάγκασαν τους περίπου 20 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να αποχωρήσουν και να συνεχιστεί η συγκέντρωση.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας σημείωσε ότι ήταν μια ήρεμη συγκέντρωση που τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού κι ότι η είσοδος της αστυνομίας ήταν απρόκλητη.

«Μπαίνουμε πρώτοι στη μάχη ενάντια στην πανδημία και πρώτοι στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL