Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα

Να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας διότι πολύ γρήγορα, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αλλάξει, τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

77 νέα κρούσματα

Όπως ενημέρωσε, στους 81 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, ενώ τα νέα κρούσματα που κατεγράφησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 77 και το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φθάνει τα 1.832.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς με μέση ηλικία τα 66 έτη, 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, το 72% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών, ενώ 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στοιχεία από τα εργαστηριακά δείγματα

Όπως είπε ο καθηγητής, μέχρι και χθες είχαν εξεταστεί 28.584 εργαστηριακά δείγματα, ενώ για τα στοιχεία που αφορούν τους ασθενείς με κορωνοϊό ανέφερε ότι 501 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 679 σχετίζονται με άλλα γνωστά κρούσματα.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία από μελέτες σχετικά τις επιπτώσεις του ιού στις εγκυμοσύνες. Όπως ανέφερε μια μελέτη με 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη, το 86% αυτών διαπιστώθηκε ότι περνά την ασθένεια με ήπια συμπτώματα, σε αντίθεση με τη γρίπη Η1Ν1 και τον SARS, ενώ υπογράμμισε ότι κανένα από τα νεογνά δε βρέθηκε μολυσμένο.

Λεπτή ισορροπία μεταξύ μέτρων και επιπτώσεων

Αναφερόμενος στην πιθανή άρση των προληπτικών μέτρων προστασίας ο κ. Τσιόδρας την παρομοίασε με μαραθώνιο και όχι με σπριντάρισμα. Χρειάζεται να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων σημείωσε κάνοντας παρομοίωση με την οδήγηση σε δρόμο με πολλές στροφές και τονίζοντας ότι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν πως για τις περισσότερες χώρες δεν είναι οι επόμενες εβδομάδες η κατάλληλη στιγμή να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ακόμη ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης για τους υγειονομικούς που εργάζονται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό παράλληλα με τη χρήση των μέτρων προστασίας. Επίσης εγκρίθηκαν μάσκες υψηλής προστατευτικής αξίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Αναφερόμενος στη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που χωρίς αυτές και αυτούς, όπως είπε, κανένα σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσιόδρας στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία εκτιμά ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις θα πρέπει να αυξήσουν τον συνολικό αριθμό των νοσηλευτών κατά έναν μέσο όρο 8% ετησίως, ποσοστό το οποίο, όπως σημείωσε, θα έχει και μικρό κόστος και όφελος για την παγκόσμια υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL