Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί με αμοιβή 2.000 ευρώ / Προσχηματικός ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί με αμοιβή 2.000 ευρώ / Προσχηματικός ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς γιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Η αμοιβή των γιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ.

Ειδική μοριοδότηση για μελλοντική πρόσληψη

Οι εν λόγω γιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς γιατρούς στις δημόσιες δομές Υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ιδιώτες γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α'.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης

Ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί:

- Στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών Covid - 19 προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στον νέο κορωνοϊό SARS - CoV - 2 λόγω συνύπαρξης στον ίδιο χώρο ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και ασθενών με άλλες νόσους τόσο σε δομές της ΠΦΥ όσο και στα νοσοκομεία.

Στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού SARS - CoV - 2 (με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας) σε δομές της ΠΦΥ (Covid - 19 Κ.Υ.).

- Στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.

- Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά λοίμωξη του αναπνευστικού από τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ (εξαιρουμένων των Covid - 19 Κ.Υ.).

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με Covid - 19 είναι:

1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, ΚΥ Ραφήνας.

2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου.

Αν. Ξανθός: Σχέδιο κατώτερο των περιστάσεων

Σχολιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως, ενώ αυτό ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες Υγείας της ΠΦΥ και από το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί επιμένει στη λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη δημόσια υγεία.

Όπως παρατηρεί ο Ανδρέας Ξανθός, υπάρχουν και δύο πολύ προβληματικά σημεία στην πρόταση του υπουργείου Υγείας:

1. Συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών, κυρίως από Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, σε νοσοκομεία, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και προσωπικό των ΤΟΜΥ θα μετακινηθεί σε Κ.Υ. Οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού από την ΠΦΥ σ’ αυτή τη φάση και με αυτόν τον τρόπο (πρωινό ωράριο) δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία, που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κορωνοϊό. Αντίθετα, αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεν αξιοποιούν στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ στον «φυσικό του χώρο».

2. Οι αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές ιδιωτών γιατρών για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία σ’ αυτή τη φάση πρέπει, για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή», να συνοδευτούν με σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης. Αλλιώς τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» θα είναι εντελώς υποκριτικά.

Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πλήρως την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς, υπενθυμίζοντας πως η Ν.Δ. ήταν αυτή που επί κυβέρνησης Σαμαρά έδιωξε 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και ήταν επίσης η Ν.Δ. που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης, στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές, αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL