Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στους 1.544 οι ασθενείς του κορωνοϊού / Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τα πρώτα κρούσματα σε κλειστούς χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους 1.544 οι ασθενείς του κορωνοϊού / Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τα πρώτα κρούσματα σε κλειστούς χώρους

"Η στρατηγική μας έχει ώς τώρα αποτελέσματα όχι γιατί είμαστε τυχεροί αλλά γιατί ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες" τόνισε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην κοινότητα, 23 στη Δομή Φιλοξενίας στη Ριτσώνα, που τέθηκε σε καραντίνα, και 119 στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

"Αν αφήναμε τον ιό να τρέξει, κυριολεκτικά θα μας διέλυε" σημείωσε, αναφέροντας ότι πλέον τα κρούσματα ανέρχονται στα 1.544, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 91, οι περισσότεροι άνδρες με μέση ηλικία τα 65 έτη και το 75% εξ αυτών με υποκείμενο νόσημα ή με ηλικία άνω των 70 ετών.

Συνολικά 53 οι νεκροί

Επίσης ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι 53 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 72 έτη έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού, καθώς και ότι 9 ασθενείς εξήλθαν των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αναφορικά με τους εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, ενημέρωσε ότι ανέρχονται στους 18.744.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που υπάρχει στον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Ριτσώνα και στο πλοίο.

"Γνωρίζουμε το πόσο εύκολα και ταχύτατα μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους ο ιός και το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που προσβάλλονται" ανέφερε, τονίζοντας ότι σε αυτές τις καταστάσεις χρειάζονται άμεσα μέτρα.

Όπως ανέφερε για τους επιβάτες του πλοίου," το 30% των ανθρώπων μολύνθηκε, καθώς έκανε γρήγορα τον κύκλο του ο ιός. Σε τέτοιες δομές εξαπλώνεται εύκολα, είναι σημαντικό να έχουμε πρόγραμμα δράσης, υπάρχουν ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ".

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη αποτελέσματα από έρευνα η οποία έδειξε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 0,66% που θα προσβληθεί από τον ιό πεθαίνει. Επίσης το ποσοστό ανάγκης νοσηλείας πάνω από 50 ετών φτάνει στο 8%, άνω των 60 ετών 12%, 70 ετών 16% και πάνω από 80 ετών είναι 18%.

Νέο τεστ στο "Βενιζέλος"

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τον έλεγχο στο πλοίο βρέθηκαν 119 επιβάτες θετικοί, 259 αρνητικοί και δύο δείγματα που χρήζουν επανάληψης. Επίσης τόνισε ότι όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους κι ότι θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ οι θετικοί επιβάτες θα παραμείνουν στο πλοίο.

Επίσης ανακοίνωσε ότι, λόγω θετικού κρούσματος στη Μύκονο, αναστέλλονται όλες οι οικοδομικές εργασίες στο νησί κι ότι θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αποφυγή επιδημιολογικής έξαρσης.

50 ΜΕΘ στο "Σωτηρία"

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι με ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη δημιουργία 50 πλήρως εξοπλισμένων ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Στο θέμα της επάρκειας των δομών Υγείας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη ανοίξει 85 νέες ΜΕΘ στο ΕΣΥ κι ότι ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 922, ενώ αποκλειστικά για την αντιμετώπιση περιστατικών με κορωνοϊό υπάρχουν 247 κλίνες ΜΕΘ.

Βλέποντας την εξέλιξη της νόσου, ανέφερε, υπάρχει σχεδιασμός άμεσα να υπάρχουν 400 κλίνες ΜΕΘ και αν χρειαστεί, να υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι και 1.000 κλίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL