Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ανακοινώθηκαν 81+20 νέα κρούσματα / Στους 90 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ από την πανδημία του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώθηκαν 81+20 νέα κρούσματα / Στους 90 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ από την πανδημία του κορωνοϊού

Ογδόντα ένα νέα κρούσματα, και είκοσι επιπλέον στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.415, ενώ οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανέρχονται στους 90, εκ των οποίων 78 άνδρες και 12 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 66 έτη, και εξ αυτών το 57% ήταν με υποκείμενο νόσημα.

Στους 50 οι νεκροί

Οι θάνατοι λόγω επιπλοκών από τον νέο ιό είναι 50, με μέση ηλικία των θανόντων τα 72 έτη και εξ αυτών στο 94% υπήρχε υποκείμενο νόσημα ή και η ηλικία τους ήταν 70 ετών και άνω.

Επίσης ανέφερε ότι έως σήμερα 6 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, καθώς και ότι έχουν διενεργηθεί 17.454 εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των 380 επιβατών και μελών του πληρώματος του πλοίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Επικίνδυνη η λάθος χρήση της μάσκας

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία ο καθηγητής επανήλθε στο θέμα της μαζικής χρήσης της μάσκας αναφέροντας τη διχογνωμία που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μάσκες από τον γενικό πληθυσμό ή όχι, με δεδομένη την τεράστια έλλειψη που καταγράφεται στην αγορά και τις μελέτες που δείχνουν ότι ενέχει κινδύνους η μη σωστή χρήση τους.

Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας, είναι η πανδημία των πολλών ερωτημάτων και αβεβαιοτήτων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση με 100% σιγουριά, τονίζοντας όμως ότι το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Γι' αυτό, ανέφερε, επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, απ' όπου υπήρξε διαβεβαίωση ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι η προστασία των επαγγελματιών Υγείας και των ασθενών.

Σήμερα τα αποτελέσματα για τους επιβάτες του "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, το επιβατηγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με τελικό προορισμό την Ισπανία προκειμένου να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και αυτό κατέπλευσε αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όπου στις 29 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναπατρισμού των 383 επιβατών του, υπήρξε ενημέρωση από το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με θετικό αποτέλεσμα εξετασθέντος δείγματος Ελβετού υπηκόου, 73 ετών, μέλους του πληρώματος του πλοίου, ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών μεταφέρθηκε, στις 28 Μαρτίου, στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων».

Όπως ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς, εστάλη δείγμα του ασθενούς, το οποίο βρέθηκε θετικό, και την επόμενη ημέρα έγινε έλεγχος με λήψη στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος σε 27 άτομα, στενές επαφές του κρούσματος, μέλη του πληρώματος και 20 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα, και στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL