Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Σωτήρης Τσιόδρας: / Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το καλύτερο μέτρο που έχουμε κατά του ιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσιόδρας: / Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το καλύτερο μέτρο που έχουμε κατά του ιού

Στη ταχύτητα και την επιθετικότητα της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ευλαβικά η τήρηση του μέτρου της φυσικής αποστασιοποίησης, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει ενάντια στη διασπορά της μετάδοσης του ιού.

Νέα κρούσματα

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 82 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και επιπλέον 20 που αφορούν επιδημική έξαρση κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου που ελέγχθηκε από τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, όπως είπε, ανέρχεται στα 1.314. Εξ αυτών 85 άνθρωποι, με μέση ηλικία τα 66 έτη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 6 ασθενείς κι ότι οι θάνατοι λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού ανέρχονται πλέον στους 49. Σύμφωνα με τα στοιχεία των θανόντων που ανακοίνωσε, πρόκειται για 37 άντρες και 12 γυναίκες με μέση ηλικία τα 72 έτη. Στο 96% αυτών υπήρχε υποκείμενο νόσημα και η ηλικία τους ήταν 70 ετών και άνω.

Επιθετικός ιός

«Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά και τάσεις με αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο καθηγητής τονίζοντας «ότι αυτό από μόνο του δείχνει την επιθετικότητα αυτού του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ». Επίσης ανέφερε ότι έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ.

Ταχύτατη διασπορά

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως πρόκειται για ιό ταχύτατης διασποράς αναφερόμενος σε πρόσφατη μελέτη που αφορούσε 11 χώρες της Ευρώπης, στην οποία έχει υπολογιστεί ότι έως και τις 28 Μαρτίου είχαν μολυνθεί από 7 έως 43 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα που ελήφθησαν εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους, με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τους 120.000.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη πολύ περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν εάν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και υπάρξει προσεκτική καταγραφή των θανάτων και των εξελίξεων στις τάσεις της επιδημίας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Σιγά - σιγά για να έχουμε ανοσία

«Δεν θέλουμε το περίφημο peak, δηλαδή η κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά, σιγά - σιγά, ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα Υγείας να μπορεί να αντεπεξέρχεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη σημείωσε ότι η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει έως σήμερα μέσα σε έναν μήνα στους μισούς από τους θανάτους που κατέγραψε φέτος η γρίπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL