Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Μειώθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Μειώθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε

Μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από το θετικό μήνυμα της ημέρας κι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων.

Σε φάση μετριασμού της μετάδοσης

Είμαστε στη φάση του μετριασμού της μετάδοσης της νόσου, εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης, τα οποία σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας 56 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αισθητά μειωμένα σε σχέση με αυτά των τελευταίων ημερών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 1.212.

Το προφίλ των ασθενών

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής 72 ασθενείς, 14 γυναίκες και 58 άνδρες με μέση ηλικία τα 65 έτη και με το 50% εξ αυτών με υποκείμενο νόσημα, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Επίσης ανέφερε ότι πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, καθώς κι ότι 43 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 71 έτη έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του ιού. Πρόκειται για 32 άνδρες και 11 γυναίκες, που σε ποσοστό 90% είχαν, όπως είπε, κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Χορήγηση φαρμάκων με αυστηρά κριτήρια

Αναφορικά με τη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων ενημέρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα 15.961 εργαστηριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την έγκριση της χορήγησης φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και εκτός νοσοκομείου, ύστερα από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα.

Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα και αναμένεται να εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο στο σύστημα Υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Διευκρινίσεις για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Επίσης ενημέρωσε ότι θα διευκρινιστούν από μέλη της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας, θέματα που αφορούν την υπαγωγή ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια νοσήματα, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, ενώ αντίστοιχα κριτήρια, όπως είπε, θα θεσπιστούν για τον νοσοκομειακό χώρο από ειδικές επιτροπές των Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεργασία με τον γιατρό του ιδρύματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά τονίζοντας ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επίνοσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα Υγείας.

Αποχαιρετισμός στον Μ. Γλέζο

Κλείνοντας ο Σ. Τσιόδρας αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον ήρωα Μανώλη Γλέζο αναφέροντας ότι είχαν πριν από χρόνια συναντηθεί σε μια τυχαία -αλλά ευεργετική, όπως σημείωσε, για τον ίδιο- συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL