Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 418 / Στοπ στις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα 418 / Στοπ στις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων

Στα 418 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 79 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Από αυτά 13 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, όπου λαμβάνουν αντιική θεραπεία, ενώ υπάρχουν και 64 κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, σύμφωνα με την ενημέρωση για την πορεία της μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανέφερε ο καθηγητής αφορούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, που είναι όλοι άντρες με μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 70 έτη, ενώ τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.

Συνολικά, όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε περισσότερα από 6.000 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού, ενώ ήδη 14 πολίτες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Όχι τεστ για τα ήπια συμπτώματα

Ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν συστήνεται ο έλεγχος σε ασθενείς που έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι, αν ένα τεστ βγει θετικό ή αρνητικό, αυτό δεν αλλάζει τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ, η οποία συμβαδίζει με τη στρατηγική και τις οδηγίες του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης νοσημάτων.

Όπως είπε, υπάρχει επαρκής ποσότητα για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι με βάση διεθνείς οδηγίες είναι κυρίως οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου, οι επαγγελματίες Υγείας και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό τεστ που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες από ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, τόνισε ότι στους χώρους αυτούς θα πρέπει να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις και όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου υπογραμμίζοντας την ύπαρξη του κινδύνου της μετάδοσης και περαιτέρω διασποράς του ιού αν ο εξεταζόμενος τον έχει, καθώς και του κινδύνου της έκθεσης στον ιό και μεταφοράς του στο σπίτι.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα γίνεται όχι με την καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες. Η μία είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει όλες τις νοσηλείες τα νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά, η οποία, όπως σημείωσε, είναι εξαιρετική διαδικασία επιτήρησης της νόσου, ενώ αναμένεται σύντομα να πραγματοποιηθεί και μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία στον γενικό πληθυσμό, η οποία όμως δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων

Από την πλευρά του ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων τονίζοντας ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο και ανά περίπτωση. Επίσης αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή δέκα ή περισσοτέρων ατόμων, ενώ όσον αφορά τις επιχειρήσεις είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής».

Καραντίνα επτά ημερών σε υγειονομικούς

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Σ. Τσιόδρα στην επέκταση του μέτρου των επτά ημερών καραντίνας που γίνεται αυτή τη στιγμή στους υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με ένα περιστατικό επιβεβαιωμένο.

Όπως σημείωσε, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οδηγία στην περίπτωση επαφής υγειονομικού εργαζόμενου με θετικό στον ιό ασθενή είναι η απομάκρυνση από την εργασία για επτά ημέρες, όχι για την προστασία του εκτεθειμένου γιατρού, αλλά για την προστασία του νοσοκομειακού χώρου από τυχόν επέκταση της νόσου.

Η πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και η συστηματική συμμόρφωση με τις διαδικασίες για τα μέτρα ατομικής προστασίας παρέχουν προστασία στο προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας που έρχεται σε στενή επαφή με κρούσματα από τη νόσο, υπογράμμισε τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν περιπτώσεις μη διαπιστωμένων εκθέσεων και ότι, κατά συνέπεια, το προσωπικό υπηρεσιών Υγείας θα πρέπει να έχει αυτοπαρακολούθηση και σωστή επιτήρηση της υγείας του, γιατί, όπως είπε, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, το χειρότερο δυνατό μέτρο είναι να κλείνουν νοσοκομειακές μονάδες, γι' αυτό υπογράμμισε ότι σε ζωτικής σημασίας μονάδες νοσοκομείων κάποιος εκτεθειμένος επαγγελματίας Υγείας, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με απόφαση του προέδρου της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας προς τους ασθενείς.

Ενθαρρυντικά δεδομένα για το φάρμακο

Μιλώντας για το θέμα της φαρμακευτικής αγωγής ο καθηγητής ανέφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από δύο έρευνες. Πρόκειται για αποτελέσματα ερευνητικής ομάδας από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε τη θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου που έγινε σε κλινική μελέτη 340 ασθενών, σύμφωνα με την οποία υπήρξε αρνητικοποίηση του ιού μέσα σε τέσσερις ημέρες από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα ερευνητικής ομάδας της Γαλλίας με τη χρήση σχήματος φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, η οποία οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό στο 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα.

Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, αναμένεται να επιβεβαιωθούν κι από άλλες μελέτες, αλλά είναι δεδομένα που μας επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία.

120 κρεβάτια ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό

Παρών στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας και την ανακοίνωση μέτρων της Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού ήταν και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος, ερωτηθείς για τη δύναμη των ΜΕΘ που είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας, ανέφερε ότι είναι διαθέσιμα σήμερα 120 κρεβάτια εντατικής θεραπείας αποκλειστικά για να νοσηλευτούν περιστατικά κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL