Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Στα 387 τα κρούσματα του κορωνοϊού, στους πέντε οι νεκροί / Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 387 τα κρούσματα του κορωνοϊού, στους πέντε οι νεκροί / Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Στα 387 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 70 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 11 από αυτά σε ΜΕΘ όπου λαμβάνουν αντιική θεραπεία, ενώ υπάρχουν και 60 προσβληθέντες από τον ιό από άγνωστη πηγή μετάδοσης ενημέρωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι δυστυχώς κατέληξε άλλος ένας άνθρωπος σήμερα, ο οποίος είχε κι αυτός υποκείμενα νοσήματα, ανεβάζοντας σε πέντε συνολικά τους θανάτους από τον ιό.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανέφερε ο καθηγητής, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι όλοι άντρες και σημείωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα, ότι έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα και ότι 14 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Συνεχίζεται η καταγραφή της επιδημίας

Αναφορικά να τον κλινικό έλεγχο και τα δημοσιεύματα ότι δεν υπάρχουν τεστ για τον ιό ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια τονίζοντας ότι η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των επαφών. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος δεν γίνεται διότι ενέχει τον κίνδυνο διασποράς ή ακόμα και έκθεσης στον ιό ή και στην εποχική γρίπη, που παραμένει δραστήρια.

Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός που προβλέπει η καταγραφή και η διενέργεια των εργαστηριακών τεστ να γίνεται στο σπίτι, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης, ενώ τόνισε ότι κι από τους ελέγχους που διενεργούν τα ιδιωτικά εργαστήρια καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες

Σχετικά με τα αντιδραστήρια ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει επάρκεια παρά το έλλειμμα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, για το οποίο, όπως είπε, γίνεται γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί ώστε γρήγορα να είναι εξασφαλισμένα τα τεστ, ιδιαίτερα για τους σοβαρά νοσούντες. Επίσης ανέφερε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά προστασίας για τους υγειονομικούς σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες.

Σχετικά με την επιστροφή ανθρώπων από το εξωτερικό, κυρίως φοιτητών που επιστρέφουν λόγω της καραντίνας στην οποία έχουν τεθεί πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ο καθηγητής επανέλαβε ότι η σύσταση που υπάρχει είναι η παραμονή στο σπίτι τους, η επιτήρηση της υγείας τους και η αποφυγή επαφών και συναθροίσεων.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτούς τους ανθρώπους ο ΕΟΔΥ τους αντιμετωπίζει όπως αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, καλώντας τους να απομονωθούν κατ’ οίκον για 14 ημέρες προκειμένου να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νόσο και να μην μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμπροσθοφυλακή οι γιατροί και οι νοσηλευτές

Ερωτηθείς για τα αυξανόμενα κρούσματα σε υγειονομικούς εργαζόμενους ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι η εμπροσθοφυλακή απέναντι στον ιό υπογραμμίζοντας ότι πολλοί θα τον κολλήσουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν ειδικά κριτήρια προστασίας των επαγγελματιών Υγείας και συνέχιση της εργασίας κάποιων από αυτών οι οποίοι έχουν εκτεθεί, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Όπως εξήγησε, για τους υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα η καραντίνα που ακολουθούν είναι 7 ημερών και στη συνέχεια επιστρέφουν στην εργασία τους με μάσκα και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, γιατί αλλιώς, εάν οι υγειονομικοί απουσίαζαν για 14 ημέρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το σύστημα Υγείας θα κατέρρεε.

Επίσης τόνισε ότι δεν επιτρέπεται να κλείνει καμία κλινική κι ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με τον ιό να επιστρέφουν με τη μέγιστη προστασία.

Αναλογία σοβαρών και ελαφρών συμπτωμάτων

Ο Σ. Τσίοδρας υπενθύμισε ότι για κάθε πέντε ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν άλλοι 95 οι οποίοι έχουν νοσήσει, εκ των οποίων οι 80 παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα και οι υπόλοιποι 15 σοβαρή συμπτωματολογία, στοιχεία που, όπως είπε συμβαδίζουν με τα δεδομένα άλλων χωρών που υπάρχουν για την εξέλιξη της νόσου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» 19 καινούργιοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε, θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας άλλοι 31 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος» σε 50 καινούργιους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΟΕΝΓΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια θα επιδιώξουν αύριο Πέμπτη στις 4 μ.μ. οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

1. Άμεσα να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

2. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων κ.λπ.).

3. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κ.λπ.).

4. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ, αλλά και των δομών ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

5. Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

6. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους του τις δικαιούνται. Υπάρχουν καταγγελίες ότι διοικήσεις νοσοκομείων προσπαθούν να αποτρέψουν τους υγειονομικούς να τη ζητήσουν ή αρνούνται να απαντήσουν στο αίτημά τους για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας.

7. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορωνοϊό.

Ερωτήματα για την προφύλαξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επάρκεια σε υλικά προστασίας των εργαζομένων, αίσθηση προκαλεί η απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ να περικόψει αίτημα των υπηρεσιών των δομών Υγείας που ανήκουν στην ΥΠΕ αναφορικά με υγειονομικό υλικό για την προστασία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, μειώνεται η ποσότητα προμήθειας για μάσκες απλές χειρουργικές από 1.125.000 τεμάχια σε 639.000 τεμάχια, καθώς και για την ποσότητα για το είδος μάσκας FF2, που μειώνεται από 130.000 σε 100.000 τεμάχια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL