Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Κλείνουν καταστήματα, διευρύνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ / Στα 352 τα κρούσματα, "ορφανά" τα 51
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν καταστήματα, διευρύνεται το ωράριο των σούπερ μάρκετ / Στα 352 τα κρούσματα, "ορφανά" τα 51

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στη χώρα μας η μετάδοση της νόσου στην κοινότητα, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σ. Τσιόδρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 352, την ίδια ώρα που νοσηλεύονται 65 ασθενείς, εκ των οποίων 9 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Όπως ανέφερε, από το σύνολο των νοσηλευθέντων το 51% είναι άνδρες, ενώ αυτοί που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι όλοι άνδρες με μέση ηλικία κοντά στα 70 έτη. Ακόμη ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά που δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα ή άλλη πηγή μετάδοσης ανήλθαν στα 51.

Σημειώνεται ότι τα αγνώστου πηγής μετάδοσης κρούσματα υποδηλώνουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, καθώς και την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή είχαν ανιχνευθεί 11 κρούσματα με μη γνωστή πηγή μετάδοσης, τα οποία τετραπλασιάστηκαν έως την Κυριακή φθάνοντας τα 44, ενώ με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ανήλθαν στα 51.

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την ανακοπή της διάδοσής τους με τα μέτρα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που έχουν ληφθεί. Όπως έχει υπογραμμίσει ο Σ. Τσιόδρας, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία μετάδοσης του ιού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα ότι έχουν ελεγχθεί 4.320 εργαστηριακά δείγματα και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα ακόμη 200, σημειώνοντας πως τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, καθώς και ότι δέκα άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ενισχύεται το ΕΣΥ

Την ενίσχυση με πρόσθετα κονδύλια για το ΕΣΥ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον ιό ανακοίνωσε ο Σ. Τσιόδρας αναφέροντας ότι 15 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά εξοπλισμού και επιπλέον 75 εκατ. είναι για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών, που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ανέφερε επιπλέον πως ήδη έχουν γίνει 950 περίπου προσλήψεις και εκτίμησε πως οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ, “Παμμακάριστος” και μια πτέρυγα του “Αγία Βαρβάρα” είναι έτοιμα να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό, όπως και ότι το Ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Άττικα» στην Ελευσίνα δεσμεύτηκε και πέρασε στην ευθύνη της 2ης ΥΠΕ, αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών.

Να μην γίνουν εστίες μετάδοσης οι εκκλησίες

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχες χθες με τον αρχιεπίσκοπο, ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε ότι εξέθεσε τα παγκόσμια, τα ευρωπαϊκά και τα ελληνικά δεδομένα της επιδημίας και ότι παρακάλεσε για την κατανόηση της Ιεραρχίας σε θέματα που αφορούν συναθροίσεις μέσα στους ναούς τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής να γίνουν οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης του ιού.

Τέλος έκανε έκκληση σε όσους, φοιτητές κυρίως, επιστρέφουν από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο -του οποίου η στρατηγική δημόσιας υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός-, να απομονωθούν κατ’ οίκον για 14 ημέρες προκειμένου να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νόσο και να μην μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες.

Ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά: Ποια είναι τα νέα μέτρα προστασίας

Στη χθεσινή ενημέρωση παραβρέθηκε για πρώτη φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

* Από αύριο Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή. Το μέτρο, όπως διευκρίνισε, δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας δηλαδή φούρνους, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, μίνι μάρκετ, delivery στη διατροφή, περίπτερα, αλλά και πρατήρια καυσίμων και τράπεζες.

Επίσης, δεν αφορά υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) έτσι ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν αφορά συνεργεία αυτοκινήτων, pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων και γενικότερα καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.

* Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υποχρεούνται να φροντίζουν ώστε να εισέρχεται ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά.

* Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για περιορισμό της διασποράς του ιού όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για διάστημα 14 ημερών. Στους παραβάτες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που ισχύουν για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

* Όσον αφορά τις μετακινήσεις στην Αθήνα, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου έως το τέλος Απριλίου 2020.

Επίσης, ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες τα χωριά Βοΐου Κοζάνης Δαμασκηνιά και Δραγασιά. Όπως δήλωσε, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει παράσχει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου έναν στρατιωτικό γιατρό και έναν νοσηλευτή, ενώ η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει ενταλθεί για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βοΐου για την τροφοδοσία, για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης των κατοίκων και για κάθε συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων με χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, η καραντίνα αφορά τον κατ’ οίκον περιορισμό των κατοίκων και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των δύο χωριών, καθώς εξήγησε ότι υπήρχε ένας συγκεκριμένος πυρήνας μετάδοσης του ιού, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εάν χρειαστεί σε νέα αντίστοιχα μέτρα ακόμη και σε διευρυμένη γεωγραφική περιφέρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL