Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης / Πιλότος για την άλωση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες το Νοσοκομείο Κομοτηνής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης / Πιλότος για την άλωση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες το Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, που τίθεται σε διακινδύνευση από τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της κυβέρνησης, τα μέλη του Τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό, εντατικοποιούν τις επισκέψεις τους και τις επαφές τους με εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εξελίξεις που δρομολόγησε η κύρωση στη Βουλή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του κοινωφελούς ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου, όπου για πρώτη φορά υπήρξε η μετατροπή της νομικής υπόστασης ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κυβέρνηση αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θέτοντας υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία εδραιώνοντας συνθήκες οιονεί εκμετάλλευσης του αρρώστου και επιλεκτικής κατεύθυνσης των πόρων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμη και μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε την αλλαγή της σύμβασης με το ΙΣΝ για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και κυρίως όπως σημειώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόθεσή της να αποτελέσει το πρότυπο μοντέλο και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ κάνει επιτακτική την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου, κοινωνικού και πολιτικού, υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης που θα αποτρέψει τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΕΣΥ και θα διαφυλάξει την υγεία ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα.

Περιοδεία στο Ιπποκράτειο

Με αυτόν τον στόχο την Παρασκευή κλιμάκιο (φωτό) αποτελούμενο από τους βουλευτές Ανδρέα Ξανθό, Σάκη Παπαδόπουλο και Ανδρέα Μιχαηλίδη καθώς και την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τα μέλη του Τομέα Υγείας Λίτσα Κοντοδήμα, Τάκη Παντέλη, Μαρία Βαμβουρέλη, Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο και Φώτη Χρυσικό επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου συνομίλησαν με ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, κυρίως λόγω των περισσότερων από 400 κενών οργανικών θέσεων (246 εξ αυτών νοσηλευτές) και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα νοσοκομεία και να προχωρήσει πιλοτικά τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Δούρειος ίππος των ιδιωτικών συμφερόντων

Το γεγονός ότι ψηφίστηκε την Πέμπτη η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ αποτελεί τον δούρειο ίππο για τις επερχόμενες μπίζνες σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων επιβεβαιώνοντας την ανάγκη συγκρότησης ισχυρού μετώπου για την αποτροπή αυτών των σχεδιασμών.

Αξίζει να αναφέρουμε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που υπήρχε κατά τις συναντήσεις του κλιμακίου με εργαζόμενους, αλλά και με ασθενείς, οι οποίοι αναγνωρίζουν το θετικό αποτύπωμα που άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την κάλυψη των κενών σε ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που δημιούργησαν οι μηδενικές προσλήψεις των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, όσο και για την ενίσχυση με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της Περιφέρειας Αττικής και λόγω της πολιτικής βούλησης της πρώην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου έχει ήδη εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες νέος στεφανιαιογράφος, που ήδη έχει κάνει πάνω από 1000 στεφανιαιογραφίες, ενώ αναμένεται εντός του επόμενου μήνα ο μαγνητικός τομογράφος 1,5 Τ ανοικτός, αξίας 1,2 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, εξασφαλίστηκε εξοπλισμός αξίας 800.000 ευρώ, που περιλαμβάνει αξονικό τομογράφο 64 τομών, φορητό C-ARM, 5 αναπνευστήρες και 7 μόνιτορ, ενώ μέσω ΕΣΠΑ επίσης έχει δρομολογηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του 8ου ορόφου του νοσοκομείου αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τιτάνια προσπάθεια του προσωπικού παρά τις αντίξοες συνθήκες

«Με την περιοδεία και στο Ιπποκράτειο συνεχίζουμε μία καμπάνια που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό η ΕΠΕΚΕ Υγείας και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και τη διεκδίκηση, μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, του καθολικού δικαιώματος στην εγγυημένη κάλυψη των αναγκών όλων των ανθρώπων μέσα από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο.

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι σημαντική η επαφή με τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας, οι οποίοι δέχονται τεράστια εργασιακή πίεση. Πραγματικά, ανέφερε, γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια στο σύστημα Υγείας από το έντιμο και αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τεχνολόγους και όλο το προσωπικό παρέχοντας, παρά τις αντιξοότητες και την ταλαιπωρία που υπάρχει καμιά φορά, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Για εμάς, υπογράμμισε ο Ανδ. Ξανθός, είναι σημαντικές αυτές οι περιοδείες γιατί δίνουν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά και παρακολουθεί τις εξελίξεις κι ότι θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου, συνδικαλιστικού, κοινωνικού και πολιτικού, για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Ανδ. Ξανθός, θα αναδείξει στη Βουλή τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας και των ασθενών μετατρέποντας τα σε πολιτικά αιτήματα και εντάσσοντάς τα στην προγραμματική του ανασυγκρότηση το επόμενο διάστημα.

Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι υπάρχει πολύ ενθαρρυντικό κλίμα στις έως τώρα περιοδείες σε δομές Υγείας της χώρας, καθώς αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη περίοδο και υπάρχει ευγνωμοσύνη όπου υπήρξαν βελτιώσεις στις υποδομές και στον εξοπλισμό.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις παρεμβάσεις, που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευαίσθητο χώρο του ΕΣΥ, προκειμένου, όπως τόνισε, «να αποτρέψουμε τα μέτρα οπισθοδρόμησης στη δημόσια περίθαλψη και στο κοινωνικό κράτος».

Το πρόγραμμα παρεμβάσεων

Αύριο Δευτέρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ανδρέα Ξανθό θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις δομές υγείας του νομού Πρέβεζας, την Τρίτη στις δομές του νομού Αιτωλοακαρνανίας και την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL