Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Υγεία με το πορτοφόλι στο χέρι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υγεία με το πορτοφόλι στο χέρι...

Επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. κι αυτό που όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται και για τον χώρο της Υγείας είναι ότι το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων της δημόσιας περίθαλψης, αλλά η προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών κέντρων και η ιδεοληπτική απέχθεια και αποδόμηση σε οτιδήποτε δημόσιο.

Η καθυστέρηση ή και ματαίωση των προσλήψεων που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του Β. Κικίλια ότι θα προχωρήσουν, οι τιμητικές πλακέτες του υπουργού Υγείας προς τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εφοπλιστών και κυρίως οι εξαγγελίες του για Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και για μετατροπή της νομικής υπόστασης νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο που έχει επιδείξει η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσω tweet ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε για το ΠΓΝ "Αττικόν" ότι θα είναι το νοσοκομείο - "πιλότος" για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία" της Λάρισας σχετικά με το σχέδιο μετατροπής του τοπικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση της πολιτικής των ΣΔΙΤ.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος, για την πορεία της δωρεάς για την Υγεία, που δρομολογήθηκε στη συγκεκριμένη της μορφή μετά από εισήγηση του Αν. Ξανθού και του Π. Πολάκη το 2018, ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε την αλλαγή που επιβάλλει η κυβέρνηση στους όρους της σύμβασης που αφορούν τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος της διοίκησης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι με τη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ο Β. Κικίλιας αποκτά τον έλεγχο και την ελευθερία στις προσλήψεις (εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ) και στις προμήθειες. Χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους εργολάβους και όχι μόνο. Ειδικά αν αναλογιστούμε το πρόσφατο παρελθόν του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και τα κριτήρια με τα οποία τοποθετήθηκαν πιο πρόσφατα οι διοικητές στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ, μπορούν όλοι να καταλάβουν το όργιο προσλήψεων και εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους που προετοιμάζεται, μαζί με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων για τους πολίτες.

Περισσότερες ανισότητες, αποκλεισμός των αδύναμων

Η δημόσια περίθαλψη, για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους με σκοπό την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας.

Η μεγάλη ανάπτυξη των ΣΔΙΤ στη χώρα μας, όπου η αναλογία δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών είναι 60-40 όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 80-20, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανισότητες στη φροντίδα υγείας και στον αποκλεισμό των πιο αδύναμων και των ανασφάλιστων.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να λειτουργήσει ως πλασιέ των καλών ιδιωτικών συμφερόντων, που θα προσφέρουν στο ΕΣΥ με το αζημίωτο βεβαίως, σφετεριζόμενοι τους ανθρώπους και τις υποδομές του συστήματος, η συζήτηση σχετικά με την αναλογία προσλήψεων / αποχωρήσεων είναι σημαντική για τη λειτουργικότητα, ακόμη και την επιβίωση του δημόσιου συστήματος.

Η μία πρόσληψη ανά μία αποχώρηση που κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα σε περιβάλλον Μνημονίου και περιορισμών, αμφισβητείται πλέον καθώς οι προσλήψεις υγειονομικών που είχαν προκηρυχθεί για το 2019 «πάγωσαν» ή μετατράπηκαν σε προσλήψεις αστυνομικών για να εξυπηρετήσουν το δόγμα «τάξη και ασφάλεια», αδιαφορώντας για τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία, που μεγαλώνουν λόγω συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού.

Μηδενική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας

Ένας άλλος λόγος που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανακούφιση των πολύπαθων ασθενών, που επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών, είναι η μηδενική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που τόσο υπονόμευσε τη λειτουργία της ως αντιπολίτευση, κάτι που συνεχίζει να κάνει και ως κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του Β. Κικίλια, που αποκαλύπτουν ότι δεν γνωρίζει το έργο των 127 ΤΟΜΥ για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, είναι αποκαλυπτικές.

Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ήταν κορυφαία παρέμβαση που επιχειρήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, καθώς στις ΤΟΜΥ δόθηκε έμφαση όχι μόνο στην περίθαλψη αλλά και στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας για την κοινωνική φροντίδα αφού λειτουργούσαν ως ιατρεία της γειτονιάς.

Η ενίσχυση, για πρώτη φορά με οργανωμένο σχέδιο, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συνδρομή και αναγνώριση του ΠΟΥ, αποσυμφόρησε τα νοσοκομεία. Αντιθέτως, στα χρόνια της κρίσης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με σχέδιο την αποδυνάμωσαν εκδιώκοντας το 2014 από το ΙΚΑ 2.500 γιατρούς, στερώντας έτσι υπηρεσίες προς τους πολίτες μεγάλου πληθυσμιακού φάσματος και αναγκάζοντάς τους ή να πληρώνουν ή να απευθύνονται στα υποστελεχωμένα. με τον κανόνα πέντε προς ένα νοσοκομεία, προκαλώντας και αναδεικνύοντας τις δυσλειτουργίες τους στο να επιτελέσουν το καθήκον τους, που είναι η δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Έτσι, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς και την πρωτοβάθμια φροντίδα διέλυσαν και τα νοσοκομεία υπερφόρτωσαν ώστε και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και το υγειονομικό προσωπικό να εξουθενώνεται.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τη δημόσια υγεία, το πρώτο που θα έκανε, θα ήταν η ολοκλήρωση του σχεδιασμού των προσλήψεων που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η εγκαθίδρυση κομματικού κράτους με γνώριμες μεθόδους τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ και η παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως σχεδιάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL