Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κ.Μπάρκας: Λουκέτο στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Μπάρκας: Λουκέτο στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Λευκάδας

Για το κλείσιμο της Καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, αλλά και την υπολειτουργία άλλων τμημάτων του, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αναστολή λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη όχι μόνο για τη Λευκάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή η οποία, εκτός των άλλων, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μετά το 2012 και την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά για κλείσιμο της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας επιτεύχθηκε, τον Αύγουστο του 2016 και ύστερα από μεθοδικό σχεδιασμό, η επαναλειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής τόσο για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών σε καρδιολόγους, όσο και για τη λειτουργία δύο κλινών εμφραγμάτων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Για τον σκοπό αυτό είχε εκπαιδευτεί μάλιστα και νοσηλευτικό προσωπικό στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας».

«Ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιούνταν απρόσκοπτα και υπολογίζονταν ότι θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού και της ευρύτερης περιοχής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Εντούτοις, από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας έπαψε να λειτουργεί, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλα Τμήματα, όπως στο Οφθαλμολογικό, καθώς και στις ειδικότητες παθολόγου, νεφρολόγου και αναισθησιολόγου» σημειώνει ο Κ.Μπάρκας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη δήθεν ετοιμότητα του "επιτελικού κράτους" της ΝΔ  και στον τομέα της Υγείας, οι πολίτες βλέπουν τις χθεσινές υποσχέσεις της ΝΔ να μετατρέπονται σε κούφια λόγια».

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Αναστολή Λειτουργίας Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας»

Μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες του Νομού Λευκάδας προκάλεσε η είδηση της αναστολής λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική όχι μόνο για τη Λευκάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο Νομός Λευκάδας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και μάλιστα έχοντας αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο. Βασική προϋπόθεση διατήρησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σε υψηλά επίπεδα είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί η ύπαρξη και παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η επισήμανση, ότι εκτός των επισκεπτών, αποτελεί ζωτικής σημασίας για την πρόοδο και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών μιας περιοχής η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Το 2012 επιλογή της τότε κυβέρνησης ήταν το κλείσιμο της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας με την επίκληση της «έλλειψης ιατρικού προσωπικού».

Από τον Αύγουστο του 2016 έγινε δυνατή η επαναλειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, με την πρόσληψη πρωτίστως επικουρικού γιατρού, με σκοπό την κάλυψη των επειγουσών αναγκών. Ακόμη, την ίδια περίοδο προκηρύχθηκαν δύο μόνιμες θέσεις, ειδικότερα Επιμελητή Α’ και Επιμελητή Β’. Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων αυτών, καθώς και τη μετάθεση ενός Διευθυντή Καρδιολόγου, επιτεύχθηκε η δυνατότητα για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, τον Νοέμβριο του 2018, και σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας, επαναλειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής. Ταυτόχρονα, η εφημεριακή κάλυψη ήταν πλήρης και διαρκής. Στα πλαίσια της επαναλειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η εκπαίδευση Νοσηλευτικού Προσωπικού στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Ταυτόχρονα, ήδη από τον Μάιο του 2016 και έχοντας ως ορίζοντα την επικείμενη μεταφορά στο νέο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη δέκα (10) Νοσηλευτών, με σκοπό να τεθούν σε λειτουργία και δύο Κλίνες Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Μονάδας, πέρα από τη λειτουργία και την εφημεριακή κάλυψη της Καρδιολογικής Κλινικής.

Ο παραπάνω σχεδιασμός υλοποιούνταν απρόσκοπτα και κάλυπτε τις ανάγκες του νησιού και της ευρύτερης περιοχής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Εντούτοις, από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας έπαψε να λειτουργεί, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλα Τμήματα, όπως στο Οφθαλμολογικό, το οποίο έπαψε να λειτουργεί, λόγω συνταξιοδότησης του γιατρού που υπηρετούσε σε αυτό, καθώς και στις ειδικότητες παθολόγου, νεφρολόγου και αναισθησιολόγου.

Επειδή, το αγαθό της υγείας είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση της πολιτείας,

Επειδή, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μιας ευρύτερης περιοχής, που εκτείνεται από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο,

Επειδή, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος,   

Επειδή, οι ελλείψεις στον χώρο της Υγείας έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των δομών Υγείας πανελλαδικά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Υπάρχει πρόβλεψη για πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας και των Κλινικών του ή σκοπεύετε να το καταδικάσετε και αυτό σε χρόνια υπολειτουργία;

- Ποιο είναι το οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθός Ανδρέας
Πολάκης Παύλος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρεμένος Γιώργος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Κάτσης  Μάριος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL