Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μέτωπο ενάντια στην ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο ενάντια στην ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες να εμποδίσουν το «ξήλωμα» του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση με τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, απευθύνουν τα μέλη της παράταξης Ιατρική Αλληλεγγύη στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Στο κείμενο που υπογράφουν τα μέλη του συλλόγου Γεωργακαράκου Χρυσούλα, Μπακολέα Στέλλα και Σωφρονάς Δημήτρης, με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Υγείας και ΣΔΙΤ: μια ολέθρια σχέση», τονίζεται ότι η κοινωνία οφείλει να εμποδίσει την αγοραία μετάλλαξη του ΕΣΥ που επιχειρείται με την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του, μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, και να αποδείξει ότι είναι η ίδια θεματοφύλακας των δικών της συνταγματικών δικαιωμάτων και όχι ο υπουργός Υγείας, όπως ο ίδιος επαίρεται.

Η ακύρωση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενός συστήματος που εγκαθιδρύθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και αποτέλεσε προμετωπίδα του κοινωνικού κράτους, δεν επιχειρήθηκε ούτε καν στα επώδυνα χρόνια των Μνημονίων, με τη γνωστή στάση υποτέλειας και αποδόμησης λαϊκών κατακτήσεων από τις τότε κυβερνήσεις, σημειώνουν, στηλιτεύοντας παράλληλα τον ρόλο «λαγού» του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, από την ολιγόμηνη εξουσία της Νέας Δημοκρατίας μπορεί κάποιος αβίαστα να διακρίνει τις προθέσεις και τη βιασύνη για την εγκατάσταση μιας νέας τάξης πραγμάτων: αστυνομική βία, μεγάλος περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων, προσπάθεια περιορισμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά πάνω απ΄ όλα -και γι' αυτό άλλωστε και οι προηγούμενες αλλαγές- ανακατανομή του πλούτου υπέρ της πολύ πλούσιας άρχουσας τάξης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν, επιχειρείται η εισβολή και άλωση του ΕΣΥ από το μεγάλο κεφάλαιο με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Παρ' όλο που μια ΣΔΙΤ μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την κοινωνία, στην προκειμένη περίπτωση θα είναι καταστροφική, επισημαίνουν, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλοντας να πραγματώσει αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα, έστειλε πρώτα έναν “λαγό” που ακούει στο όνομα Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

"Λαγός" της κυβέρνησης ο ΠΙΣ

Σύμφωνα με τα μέλη της Ιατρικής Αλληλεγγύης, ο ΠΙΣ, ως όργανο που εκπροσωπούσε διαχρονικά και σε γενικές γραμμές το συλλογικό πνεύμα των γιατρών στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της κοινωνίας, μετατράπηκε με τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του -κατά τις οποίες προέκυψε Διοικητικό Συμβούλιο μειοψηφίας- σε όργανο που εκφράζει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις.

Το μειοψηφικό συμβούλιο πήρε την πρωτοβουλία να “διαφημίσει” τις ΣΔΙΤ με ημερίδα που διοργάνωσε στο Ζάππειο, σημειώνουν τα μέλη του ΙΣΜ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάρτιση του προγράμματος της ημερίδας έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να ζητηθεί η άποψη των άλλων παρατάξεων του Δ.Σ. και χωρίς καν να τις καλέσει στην εκδήλωση, ως όφειλε, ούτε τα εκλεγμένα όργανα των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι επιχειρούμενες αλλαγές. Αντ' αυτών, όπως επισημαίνουν, το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ κάλεσε τα ΜΑΤ, τα οποία ψέκασαν με δακρυγόνα τους διαδηλωτές.

Ψέμα τα περί μη επιβάρυνσης λόγω ΣΔΙΤ

Η πρόσβαση στην Υγεία αποτελεί δικαίωμα για τον πολίτη και γι' αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας του είναι επιβεβλημένος εφόσον αυτός μόνο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς να μπαίνουν εμπορευματικά κριτήρια, υπογραμμίζουν, σε αντίθεση με τον  ιδιωτικό τομέα που από τη φύση του αποσκοπεί στο κέρδος, ανταποκρινόμενος σε μια ζήτηση που μάλιστα συχνά είναι προκλητή.

Το επιχείρημα ότι με τις ΣΔΙΤ δεν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης και το σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό είναι ψευδές, τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς, όπως εξηγείται, ο ιδιώτης θα πρέπει να βγάλει επιπλέον κέρδος από αυτό που έβγαζε το κράτος -όπως το ζήσαμε με τα συνεργεία καθαρισμού των νοσοκομείων- συν το ότι τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τις “φυσιολογικές” αποδόσεις επί του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα μέλη της παράταξης Ιατρική Αλληλεγγύη στον ΙΣΜ, ο ιδιώτης, όπως είναι φυσικό, θα ενδιαφερθεί για τα “φιλέτα” του δημοσίου τομέα, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα που δεν θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και τα οποία θα επωμίζεται ένα Δημόσιο που θα καταλήγει όλο και πιο φτωχό.

Όπως τονίζουν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα εισέλθουν στο ΕΣΥ θα χρησιμοποιήσουν τη δημόσια περιουσία προς ίδιον όφελος επεκτείνοντας τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα τους σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι χρηματοδοτούν τη δημόσια περιουσία.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι επίσης και οι εργαζόμενοι, γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει πιο χαμηλά μισθολόγια, μικρότερη εργασιακή ασφάλεια και περισσότερες ώρες απασχόλησης, αναφέρουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας χαώδους κατάστασης από την πλανόδια ιατρική και την επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης θέσης των γιατρών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί και η δυνατότητα εισόδου ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών (ημετέρων φανταζόμαστε) στα δημόσια νοσοκομεία, διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, καθώς και η έξοδος γιατρών του Δημοσίου στον ιδιωτικό χώρο, ενώ εργάζονται παράλληλα σε αυτά, σημειώνουν.

Οι γιατροί του ΙΣΜ επισημαίνουν ότι κυρίως η επιβάρυνση θα είναι για την κοινωνία, καθώς θα μετακυλίεται με συνεχή τρόπο το κόστος περίθαλψης στους ασθενείς, θα διευρύνονται οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί των πιο φτωχών στρωμάτων από μια αξιόπιστη ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και θα λεηλατείται η δημόσια περιουσία.

Η διεθνής εμπειρία λέει επίσης τεκμηριωμένα, όπως υπογραμμίζουν, ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία, όπου εφαρμόστηκαν οι ΣΔΙΤ απέτυχαν και μάλιστα σε χώρες με διαφορετικές δομές, οικονομικό επίπεδο, σύστημα και εφαρμογή πολιτικής υγείας.

Αντίθετα, επισημαίνουν, χώρες στις οποίες παρατηρείται σημαντική πρόοδος προς την καθολική και αξιοπρεπή υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια χρηματοδότηση και παροχή των υπηρεσιών Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL