Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ηχηρό "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Ηχηρή απάντηση στις προσπάθειες περεταίρω ιδιωτικοποίησης της Υγείας έδωσαν χθες νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία με την αγωνιστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν στην Αίγλη Ζαππείου και τη ματαίωση της ημερίδας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας.

Κατά την παρέμβαση των υγειονομικών υπήρξε ένταση με την αστυνομία, η οποία έριξε χημικά στους διαδηλωτές, μην καταφέρνοντας όμως να τους εμποδίσει να καταλάβουν την αίθουσα όπου θα γινόταν η ημερίδα.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα.

Οι δεκάδες γιατροί και εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας τη στάση του προεδρείου του ΠΙΣ να λειτουργεί ως «λαγός» των αντιδραστικών θέσεων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, δήλωσαν την αντίθεσή τους στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και την αγωνιστική τους ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη του δημόσιου αγαθού της Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας, ο ΠΙΣ διοργανώνει φιέστες για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης αναφέρουν, τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές βρίσκουν αντίθετους τη συντριπτική πλειονότητα των γιατρών και του μαχόμενου νοσοκομειακού κινήματος.

Μέτωπο Ιατρών: “Αποτυχημένο και δαπανηρό το μοντέλο των ΣΔΙΤ”

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι ΣΔΙΤ στην Υγεία ενέχουν υψηλό κίνδυνο και είναι δαπανηρές και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγονται, αποτελώντας εν δυνάμει απειλή για το σύνολο του συστήματος Υγείας, τονίζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «Μέτωπο» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ Βαρνάβας Δημήτρης και Ψαλτάκος Μιχάλης.

Είναι πλέον τεκμηριωμένο πως το μοντέλο των ΣΔΙΤ στην Υγεία έχει αποτύχει στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που εφαρμόστηκε και σε χώρες διαφορετικών δομών, οικονομικού επιπέδου, συστημάτων Υγείας και εφαρμογών πολιτικής Υγείας αναφέρουν τα μέλη του “Μετώπου”, παραθέτοντας συνοπτικά τις σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τις ΣΔΙΤ, συνολικά αλλά και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, οι οποίες εστιάζονται στα εξής:

1. Η εκ της φύσεως των ΣΔΙΤ εμπορευματοποίηση της φροντίδας Υγείας.

2. Ενώ η ευθύνη της παροχής των υπηρεσιών παραμένει στο κράτος, η παροχή της υπηρεσίας και ο έλεγχός της μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

3. Τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ΣΔΙΤ είναι ανεπαρκή.

4. Τα κέρδη για τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τις «φυσιολογικές» αποδόσεις επί του κεφαλαίου, προσεγγίζοντας το 40%-70% σε κάποιες περιπτώσεις.

5. Η δυσκολία παρακολούθησης και ελέγχου εκ μέρους του κράτους και η δυσχέρεια στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων προς αυτή την κατεύθυνση.

6. Το μεγαλύτερο μέρος των εξοικονομήσεων οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω των ΣΔΙΤ συνδέεται με τη στελέχωση και το μισθολογικό κόστος. Είναι πρόδηλο ότι οι όροι εργασίας είναι χειρότεροι στον ιδιωτικό τομέα, με μικρότερη εργασιακή ασφάλεια, μικρότερους μισθούς και περισσότερες ώρες απασχόλησης.

7. Οι ΣΔΙΤ παρέχουν οικονομικό κίνητρο για την επιλογή του είδους παροχής φροντίδας Υγείας, αλλά και συνακόλουθα περιστατικών ασθενών.

8. Μεγάλο μέρος της δαπάνης για τη φροντίδα του ασθενούς συνεχίζει να καλύπτεται από το κράτος (π.χ. φάρμακο).

9. Ο αντίκτυπος σε πολιτικό επίπεδο δεν θα πρέπει να αγνοείται, εφόσον το κράτος δεν έχει το περιθώριο αποτυχίας και σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεώνεται να καλύπτει το επιπρόσθετο κόστος.

10. Η ιδιωτική χρηματοδότηση και οι ΣΔΙΤ επικεντρώνονται σε κερδοφόρα έργα και όχι με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού.

11. Δίνεται προτεραιότητα σε έργα ανάλογα με την καταλληλότητά τους για ΣΔΙΤ και όχι με βάση τη σημαντικότητά τους στην επίτευξη των κοινωνικών οικονομικών στόχων της δημόσιας πολιτικής.

12. Διαβρώνεται η έννοια της λογοδοσίας εφόσον τίθενται σημαντικά εμπόδια στη συμμετοχή κρίσιμων εμπλεκομένων μερών (π.χ. ασθενείς και εργαζόμενοι).

13. Η διεθνής προώθηση των ΣΔΙΤ υπονομεύει τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να ενισχύσει τις διεφθαρμένες ελίτ.

Αν. Ξανθός: “Στόχος η εκχώρηση κερδοφόρων τμημάτων του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά”

Η ιδεοληπτική γραμμή των ΣΔΙΤ αποτελεί μια μορφή επιθετικής ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας που δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ, ούτε να μειώσει το κόστος χρόνου και χρήματος που επιβαρύνει τον ασθενή και να εγγυηθεί το πρόταγμα «να μην μείνει κανείς πίσω» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα είναι ο στόχος της σταδιακής σύγκλισης με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, με πρώτο βήμα την υπέρβαση του 6% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών Υγείας στην Ευρώπη είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ, είναι προφανές, αναφέρει ο Αν. Ξανθός, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η σταδιακή άρση των εμποδίων της λιτότητας για την έμπρακτη υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και της εγγυημένης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων, σημειώνοντας ότι ούτε οι ΣΔΙΤ ούτε, πολύ περισσότερο, η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας, που επίσης προωθείται συστηματικά από την κυβέρνηση, μπορούν να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι η δυσκολία στη γρήγορη και επαρκή κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των υποδομών του.

Οι ΣΔΙΤ δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην ενίσχυση της πολιτικής της καθολικής κάλυψης με περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες, αλλά στην εκχώρηση «κερδοφόρων» τμημάτων του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τον ιδιωτικό τομέα εντός του «σκληρού πυρήνα» του ΕΣΥ και, ως αποτέλεσμα, στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL