Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Όχι στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία

Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - Με ρύθμιση η κυβέρνηση από τη μία κλείνει οριστικά το δρόμο στις ατομικές συμβάσεις, ενώ από την άλλη ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους εργολάβους

Έντονες αντιδράσεις σε υγειονομικούς εργαζόμενους και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί η διάταξη για τις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων σε φορείς του υπουργείου Υγείας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», που συζητείται για δεύτερη ημέρα σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Η διάταξη του υπουργείου Υγείας για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων προβλέπει ρυθμίσεις που αφορούν την παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους τομείς της καθαριότητας, της εστίασης, της σίτισης και φύλαξης για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενους φορείς του, οι οποίες λήγουν στις 31.12.2019 έως και 30.06.2020, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος στο ΑΣΕΠ για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.

Η συγκεκριμένη διάταξη εγείρει σφοδρές αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, καθώς πλέον μόνο όσα νοσοκομεία προκηρύξουν στο ΑΣΕΠ μέχρι 31.12.2019 θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επάνοδο των εργολάβων στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και με νόμο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ανοίγει τις πόρτες για την πανηγυρική επιστροφή των εργολάβων σε όσα Νοσοκομεία έχουν ήδη εκδιωχθεί και τη συνέχισή τους σε όσα ήδη υπάρχουν ακόμα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 5.12 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σάκης Παπαδόπουλος κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούσαν να παραταθεί η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας των ατομικών συμβάσεων για ένα χρόνο μέχρι τις 31.12.2020 καθώς και να αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης των εργαζομένων έτσι ώστε να επιβραβευθούν όσοι ήδη δουλεύουν, όπως και ότι θα συνεχιστούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι ατομικές συμβάσεις που διασφάλισαν εξοικονόμηση της τάξης του 25% με 30% στα νοσοκομεία καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς για τους εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα σε όσα νοσοκομεία οι ατομικές συμβάσεις λήγουν εντός του 2020 να μην έχουν το δικαίωμα να συνάψουν νέες ατομικές συμβάσεις, ενώ όσα νοσοκομεία έχουν ακόμη εργολάβους και λήγουν οι συμβάσεις τους εντός του 2020 να μην έχουν το δικαίωμα να συνάψουν νέες ατομικές συμβάσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση η κυβέρνηση από τη μία κλείνει οριστικά τον δρόμο στις ατομικές συμβάσεις όπου υπάρχουν ή θα μπορούσαν να συναφθούν, ενώ από την άλλη ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους εργολάβους αναδεικνύοντάς τους ως τη μόνη λύση.

Εκ του αποτελέσματος, σημειώνουν, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ότι «η κυβέρνηση είναι με τους καλούς εργολάβους», καθώς πλέον γίνεται πράξη και με τον νόμο, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη εργάζονται με ατομικές συμβάσεις ή στην ανεργία ή ξανά στις αγκαλιές των εργολάβων και στις συνθήκες «γαλέρας».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις