Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πώς επιλέχθηκαν οι διοικητές νοσοκομείων επί ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς επιλέχθηκαν οι διοικητές νοσοκομείων επί ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση των διοικητών των νοσοκομείων εξελίχθηκε σε απόλυτο διασυρμό της κυβέρνησης των αρίστων και ανέδειξε την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Ν.Δ. για το κράτος, παρά τις προσπάθειες των φιλικά προσκείμενων μέσων ενημέρωσης να αποσιωπήσουν και να υποβαθμίσουν το θέμα ή ακόμα και -κάποια από αυτά- να βρουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι κι αν αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε τους διοικητές με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά ένσημα, τι κι αν υπάρχουν κραυγαλέες και εξόφθαλμες περιπτώσεις αναξιοκρατίας και προσβολής της διαδικασίας επιλογής, για τις οποίες ακόμα και οι ΝΟΔΕ εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες;

Δυστυχώς, για τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, απλώς είναι μια συνηθισμένη πρακτική που όλες οι κυβερνήσεις έκαναν, ενώ για κάποια άλλα, παρουσιάζοντας παραπλανητικά την περίπτωση συναλλαγής που ομολόγησε ο υπέργηρος και για λίγες ώρες εκλεκτός της κυβέρνησης για διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κύριος Πατέρας, ήταν μια άστοχη ενέργεια για την οποία η κριτική φτάνει μόνο στο “ναι μεν είναι καταδικαστέα”, όμως... “ο Πολάκης καπνίζει”.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., ευτελίζοντας τις εξαγγελίες της περί αριστείας, ανακοίνωσε τους διοικητές το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, και μάλιστα χωρίς να δημοσιοποιήσει τα βιογραφικά τους, ευελπιστώντας να περάσουν απαρατήρητα λόγω των χαμηλών αντανακλαστικών των ΜΜΕ. Άλλος ένας λόγος επίσης που δεν συνοδεύτηκε η ανακοίνωση με τα βιογραφικά των διορισθέντων, όπως συνηθίζεται, είναι ότι θα αποκαλυπτόταν πως μοναδικό κριτήριο και προσόν των περισσότερων, είναι η κομματική τους ένταξη και τα ένσημα που απέκτησαν στη Ν.Δ.

Επίσης η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η Ν.Δ. τους διοικητές, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2015 εφάρμοσε τον νόμο και πραγματοποίησε την αξιολόγηση των διοικητών επιλέγοντας να διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ 9 διοικητές και αν. διοικητές είχαν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ακολουθήθηκε για πρώτη φορά ανοικτή διαδικασία προκήρυξης και επιλογής των νέων διοικητών, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός υποψηφίων που έδωσε συνεντεύξεις και που με ευθύνη της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης προτάθηκαν με επίσημο πρακτικό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δυο υποψήφιοι για την τελική επιλογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η τότε πολιτική ηγεσία για τους επιλεγέντες διοικητές, το 58% διέθετε μεταπτυχιακό τίτλο, το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από το 60% υπηρετούσε ήδη στο ΕΣΥ και στη δημόσια διοίκηση.

Από αυτά τα στοιχεία διαφαινόταν, επίσης σε αντίθεση με τα βιογραφικά των διοικητών που επέλεξε η σημερινή πολιτική ηγεσία, ότι η πλειονότητα των διοικητών που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνθρωποι που είχαν οργανική σχέση με το σύστημα υγείας, με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία και κυρίως, όπως τονίζει ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, άνθρωποι που ήταν αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη.

Στον αντίποδα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ωσάν να ξεπληρώνει γραμμάτια, μοιράζει θέσεις διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία σε μεγαλογιατρούς, εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς και άλλους καλούς φίλους και στελέχη της Ν.Δ., όψιμα ή εκ μεταγραφής. με κριτήριο πόσο αντι-ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL