Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Όταν η Δεξιά επανακτά με πραξικόπημα την ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η Δεξιά επανακτά με πραξικόπημα την ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Αυταρχισμός, πραξικόπημα, αντισυνταγματικότητα, κυβερνητικός έλεγχος, άγνοια, έλλειψη διαλόγου, τοποθέτηση ημετέρων, συκοφαντία, αδικία, σκανδαλολογία, συνωμοσιολογία και επιβολή είναι κάποιες από τις έννοιες που περιγράφουν και συνοδεύουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ και θέτει τη διοίκησή του υπό κομματική κηδεμονία, ολοκληρώνοντας έτσι την προσπάθειά της να επανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στον τομέα των εξαρτήσεων. Άλλωστε, ο στόχος της εξαρχής ήταν να αποτρέψει την εκλογή ως προέδρου στο Δ.Σ. του οργανισμού, της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, όπως παραδέχθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας.

Αντιστροφή της λογικής

Τις προσχηματικές αιτιολογήσεις του υπουργού Υγείας για την ΠΝΠ που καταλύει το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ στηλιτεύουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο τονίζοντας ότι επιχειρείται η αντιστροφή της λογικής. Ο υπουργός Υγείας, αναφέρουν, χρησιμοποιεί ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ για προβλήματα στη λειτουργία μίας από τις εκατό σχεδόν, μονάδες του οργανισμού, το οποίο του παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο τον οργανισμό, για να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την κατάλυση του τρόπου διοίκησης που επέβαλε ενάμιση μήνα πριν.

Επιχειρώντας να αντιστρέψει τη λογική, προβάλλει ως σκάνδαλο την αποκάλυψη, τη δύναμη δηλαδή, όπως τονίζει το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων και τις διαδικασίες ενός αυτοδιοικούμενου οργανισμού να αποκαλύπτει ο ίδιος τις πληγές του. Η κυβέρνηση μεταχειρίζεται αυτή τη δύναμη ως σανίδα σωτηρίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσει από την καθολική αντίδραση που προκάλεσε η υπαγωγή του, σε κομματική κηδεμονία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τις τελευταίες μέρες μαίνεται ένας επικοινωνιακός πόλεμος με άνισα μέσα ενάντια στο ΚΕΘΕΑ προκειμένου να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πραγματοποιήθηκε για να αποτραπεί η εκλογή νέας διοίκησης από τη γενική του συνέλευση.

Το διορισμένο Δ.Σ. θέλει μόνο στοιχεία για να δικαιολογήσει την ΠΝΠ

«Όλα βρίσκονται στον αέρα. Αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν, οι εξουσιοδοτήσεις για πληρωμές λήγουν μεθαύριο Παρασκευή. Από Δευτέρα, όπως φαίνεται, δεν θα πληρωθεί κανείς, ούτε οι προμηθευτές. Άμεσα δημιουργείται θέμα και σε όσους κάνουν ήδη θεραπεία» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Καλοκάσης.

Ο Δ. Καλοκάσης κατηγόρησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ότι «δεν διοικεί, δεν ασχολείται σε τίποτα με την τρέχουσα λειτουργία του οργανισμού. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει για τις μονάδες. Στόχος του είναι να μαζέψει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί για να δικαιολογήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων, η κυβέρνηση, μη θέλοντας την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου πρόεδρο του οργανισμού, επιχειρεί την αποδόμηση του ΚΕΘΕΑ, με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που διόρισε να ζητάει το αρχείο του οργανισμού αποσκοπώντας να μαζέψει ό,τι στοιχεία υπάρχουν προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ΠΝΠ, ενόψει μάλιστα και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

“Ψάχνουν οτιδήποτε μπορεί να δικαιολογήσει την ΠΝΠ εκ των υστέρων, διαρρηγνύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων και των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν” τονίζει ο Δ. Κολοκάσης σημειώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο τα επίτιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι, μέλη της κοινότητας και γονείς συγκροτούν επιτροπή για την υποστήριξη των αρχών και της λειτουργίας του οργανισμού.

Γ. Νοταράς: “Απόλυτος παραλογισμός η ΠΝΠ”

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΕΘΕΑ αποτελεί η περιγραφή που έκανε ο επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς, ο οποίος τόνισε ότι στα 31 χρόνια που είχε την τιμή να είναι στην οικογένεια του ΚΕΘΕΑ και στα 83 του χρόνια νόμιζε ότι τα είχε δει όλα, αλλά, όπως είπε, δεν είχε δει τον απόλυτο παραλογισμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ανατρέπει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός οργανισμού με μια πορεία σαράντα χρόνων και με πειστήρια της αποτελεσματικότητάς του.

Ο Γ. Νοταράς τονίζει ότι όταν η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικό τρόπο η ΠΝΠ, τότε ομολόγησε την αλήθεια ότι δεν είναι της αρεσκείας της η Ξένη Δημητρίου, παραβλέποντας το γεγονός ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί σειρά ετών ήταν δίπλα στο έργο του ΚΕΘΕΑ, πρωτοστατώντας για την οργάνωση ενημερωτικών παρεμβάσεων σε εισαγγελείς και δικαστικούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Να μην κυρωθεί η ΠΝΠ και να σταματήσει η απαξίωση του έργου του ΚΕΘΕΑ

Εργαζόμενοι, μέλη του Δ.Σ., γονείς και μέλη του προγράμματος έχουν ζητήσει να μην κυρωθεί από τη Βουλή η ΠΝΠ με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και να σταματήσει η απαράδεκτη απαξίωση συνολικά του έργου του.

Τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από πανεπιστήμια και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς όπως και από την Ένωση Περιφερειών αναδεικνύουν την καθολική αποδοχή του έργου του ΚΕΘΕΑ, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Κέντρου, αναμένοντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει, να τα συμπεριλάβει στην κρίση του προκειμένου να δικαιωθεί το αίτημά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL