Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΕΣΥ: Πρώτα απαξίωση και ύστερα ιδιωτικοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ: Πρώτα απαξίωση και ύστερα ιδιωτικοποίηση

Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη

Αναταραχή και αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, λόγω της ολιγωρίας και της αδράνειας που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ΕΣΥ των 600 επικουρικών γιατρών που εργάζονται μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όπως επίσης και για την επιλογή της να «παγώσει» τις ήδη προκηρυγμένες μόνιμες θέσεις γιατρών που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μετά τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, προγραμματίζουν και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, με κύρια αιτήματα την επίλυση του ζητήματος με τους 600 επικουρικούς γιατρούς που κινδυνεύουν με απόλυση, τον διορισμό των 208 ειδικευμένων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την ολοκλήρωση των 940 προσλήψεων που έχουν «παγώσει» λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Οι ανανεώσεις συμβάσεων και οι προσλήψεις

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία του ΕΣΥ η εξασφάλιση, από το υπουργείο Υγείας, των απαραίτητων κονδυλίων για την ανανέωση των συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ των 280 επικουρικών γιατρών που λήγουν στις 31 Νοεμβρίου καθώς και των υπόλοιπων 320 που παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι 600 γιατροί να απολυθούν και να τεθούν εκτός ΕΣΥ, υπογραμμίζουν ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί καλύπτουν σημαντικές λειτουργίες των νοσοκομείων και δεν περισσεύουν σε ένα σύστημα υγείας που έχει ακόμα ανοιχτές πληγές και ελλείψεις σε προσωπικό λόγω των μνημονιακών περικοπών. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων, οφείλει, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να βρει λύση έτσι ώστε να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και παράλληλα να προχωρήσει στην ενίσχυσή των δομών με μόνιμο προσωπικό.

Προσχηματικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης

Επίσης, οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις, έτσι ώστε το συντομότερο να στελεχωθούν τα νοσοκομεία. Πρόκειται για τους διορισμούς 208 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που με απόφασή του το υπουργείο έχει «παγώσει».

Η διαδικασία των κρίσεων και της έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, έχει ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση προσχηματικές καθυστερήσεις.

Όπως σημειώνουν, η πολιτική ηγεσία είχε αναπέμψει τους διορισμούς στο Συμβούλιο Επιλογής, επικαλούμενη καταγγελίες για παρατυπίες. Βέβαια, παρότι η διαδικασία από τα Συμβούλια Κρίσεων και Επιλογής ολοκληρώθηκε, δεν προχωρούν οι τοποθετήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει χθες υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τις καθυστερήσει για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, οι διορισμοί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των 208 γιατρών έχουν μπλοκάρει με ευθύνη της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι μπορούν να συμβάλουν στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αλλά και των νοσοκομείων των νησιών του Αιγαίου, τα οποία επιβαρύνονται λόγω του προσφυγικού.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί διεκδικούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού από τις προκηρύξεις που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται στη διαδικασία των κρίσεων έτοιμες για διορισμό, όμως παραμένουν «παγωμένες» από τις εκλογές και μετά.

Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκριθεί για το 2019 προκήρυξη 940 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ όπως και 1.500 θέσεων λοιπού μόνιμου προσωπικού. Ενώ έχει γίνει η κατανομή αυτών των θέσεων ανά Υγειονομική Περιφέρεια και είναι έτοιμη η διαδικασία και η προκήρυξη να σταλεί στο ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υλοποίησή τους.

Η περίπτωση του Θριάσιου

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί με τις «παγωμένες» προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι αυτή στο Θριάσιο, στην Ελευσίνα, όπου εκκρεμούν οι διορισμοί 18 γιατρών από την προκήρυξη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, των 940 θέσεων μόνιμων γιατρών, όπως και 13 ιατρών από τους 208 για τα ΤΕΠ που επίσης είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η νέα ηγεσία, επικαλούμενη διάφορα τυπικά προβλήματα και παρατυπίες, έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες τον διορισμό τους παρ’ ότι ελέγχθηκαν και είναι σύννομες.

Παράλληλα, πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσής τους θα βρεθούν 25 επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν πάγιες ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του Θριάσιου, των οποίων οι συμβάσεις (ΕΣΠΑ) λήγουν στο επόμενο δίμηνο. Συγκεκριμένα πρόκειται για 12 επικουρικούς που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 30.11.19, όπως και για άλλους 13 επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Φεβρουάριο του 2020. Το σωματείο των εργαζομένων υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανανεωθούν από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου οι συμβάσεις των υπηρετούντων γιατρών.

Εάν δεν μεριμνήσει άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, 25 επικουρικοί γιατροί, πολύτιμοι για το νοσοκομείο, αναφέρουν τα μέλη του σωματείου εργαζομένων, θα βρεθούν στον «αέρα» και υπό την απειλή της απόλυσης, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη στελέχωση των νοσοκομείων και την ομαλή χρηματοδότησή τους, καθώς από τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζουν, διαφαίνεται ο κίνδυνος επιστροφής των δημόσιων δομών στην εποχή της απαξίωσης, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Νεοφιλελεύθερη ατζέντα

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο αυταρχικός και συκοφαντικός τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ΚΕΘΕΑ, οι μέχρι τώρα κινήσεις της για την επίλυση των ζητημάτων των νοσοκομείων και η μη απόρριψη των προτάσεων ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που έκανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είναι προάγγελος μιας σκληρά νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Η σκληρή αυτή γραμμή, παρά την επικοινωνιακή κάλυψη, δεν θα μπορεί να μείνει κρυφή για πολύ, υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για ένα δημόσιο, αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Τέλος, τον κίνδυνο να πάει χαμένη η προσπάθεια να κρατηθεί και να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ σε χαλεπούς καιρούς επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, τονίζοντας ότι «η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική ιδεοληψία δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανάταξη του ΕΣΥ που καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL