Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
"Πάγωσαν" οι μόνιμοι διορισμοί στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάγωσαν" οι μόνιμοι διορισμοί στο ΕΣΥ

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αναπομπή όλων των κρίσεων που αφορούν γιατρούς ΕΣΥ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, επικαλούμενο «παρατυπίες» στη διαδικασία που ακολούθησαν τα Συμβούλια Επιλογής.

Πρόκειται για «πάγωμα» διορισμών 208 ειδικευμένων  γιατρών που εκκρεμούν εδώ και μήνες και οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ΤΕΠ και στην πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου αλλά και των νοσοκομείων των νησιών του Αιγαίου που επιβαρύνονται αυτή την περίοδο λόγω του προσφυγικού.

"Προσχηματική απόφαση"

Για μεθόδευση και προσχηματική απόφαση κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν αναπέμφθηκαν κρίσεις εκατοντάδων γιατρών  στο όνομα «παρατυπιών». Η αναπομπή, τονίζει, αφορά πάντα συγκεκριμένη κρίση και όχι το σύνολο των θέσεων μιας προκήρυξης, διευκρινίζοντας ότι τα Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής γιατρών ΕΣΥ συγκροτούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια, είναι πενταμελή, προεδρεύει διοικητής Νοσοκομείου και τα υπόλοιπα μέλη είναι διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείων ή διευθυντές κλινικών της ίδιας ειδικότητας, που επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των ομόβαθμων γιατρών της ΥΠΕ. Είναι δηλαδή Συμβούλια χωρίς κυβερνητικό έλεγχο, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι πως για πρώτη φορά έχουν προσδιοριστεί με πολύ σαφή τρόπο τα κριτήρια μοριοδότησης και αξιολόγησης του κλινικού και επιστημονικού έργου των γιατρών,  ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή γιατρών στο ΕΣΥ.

Επίσης επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση ούτε της διαδικασίας ούτε της ουσίας των κρίσεων, τονίζοντας ότι έχουν ήδη διοριστεί εκατοντάδες γιατροί όλων των βαθμίδων στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες αλλά και οι γιατροί  με τον βαθμό του διευθυντή στα ΤΕΠ της 1ης  και 2ης  ΥΠΕ, μέχρι που άρχισαν φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης  να μιλούν για μη τήρηση της νομιμότητας, για «παρατυπίες», για διορισμούς ατόμων που δεν είχαν κάνει αίτηση.

Τι «μαγειρεύει» το υπουργείο Υγείας με τις κινήσεις αυτές; ρωτά ο πρώην υπουργός. Nα «παγώσουν» οι προσλήψεις των γιατρών στα ΤΕΠ και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η ενίσχυση των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και των νησιών; Και η υποτιθέμενη επιτάχυνση των προσλήψεων (μέσα σε πέντε μήνες θα ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια) πάει περίπατο;  Ή μήπως ψάχνουν πρόσχημα για να τις ακυρώσουν τελείως, ακυρώνοντας ταυτόχρονα μια σοβαρή αναβάθμιση στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών στο ΕΣΥ; Και με τις υπόλοιπες 940 θέσεις μονίμων γιατρών που είχε δοθεί έγκριση προκήρυξης στα νοσοκομεία και σταμάτησε η διαδικασία λόγω των εκλογών τι θα γίνει;  Πότε θα επανεκτιμηθούν οι προτεραιότητες και θα δοθεί νέα έγκριση προκήρυξης; Περιμένουμε απαντήσεις και όχι, ως συνήθως, επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς ουσία, τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Π. Αντωνογιαννάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL