Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Τιμή στους κλινικάρχες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τιμή στους κλινικάρχες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στο Μαρούσι, η εκδήλωση που επισημοποιεί την έναρξη συνεργασίας του Οργανισμού με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών για την προμήθεια ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους.

Τιμητική πλακέτα προς τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών παρέδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισημοποιώντας την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστος.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες διακυβέρνησης υλοποιούμε την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών με τη συνεργασία των εικοσιμιάς κλινικών έτσι ώστε οι ασθενείς να μην περιμένουν στις ουρές για τα ογκολογικά φάρμακά τους αλλά να τα προμηθεύονται απευθείας από τις κλινικές» είπε ο υπουργός Υγείας.

Όπως διευκρίνισε, με τη συνεργασία θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία περίπου 2.000 ασθενείς μόνο στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά, που στόχος του υπουργείου είναι να αποστέλλονται κατ’ οίκον.

Μάλιστα, προς εντυπωσιασμό περισσότερο και με συσκοτιστικό τρόπο για την ουσία του πράγματος, ο υπουργός Υγείας απένειμε τιμητική πλακέτα στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών πριν καν το μέτρο υλοποιηθεί και αποδώσει.

Τάκης Γεωργακόπουλος: «Σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό»

Μιλώντας για το θέμα Στο Κόκκινο, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να σερβίρει ξαναζεσταμένο φαγητό, καθώς όπως εξήγησε, τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνται μέσω των κλινικών στους νεφροπαθείς που κάνουν χρόνια αιμοκάθαρση και τώρα επεκτείνεται αυτό το καθεστώς στους ογκολογικούς ασθενείς, με την προϋπόθεση οι ασθενείς, με δήλωσή τους, να εξουσιοδοτούν τους εκπροσώπους των κλινικών να τα παραλαμβάνουν.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, οι ογκολογικοί ασθενείς ποτέ δεν στερήθηκαν τα φάρμακά τους και οι όποιες «γκρίνιες» για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αφορούσαν ποτέ τα φάρμακα της θεραπείας, αλλά φάρμακα που οι ασθενείς έπαιρναν για το σπίτι, στα μεσοδιαστήματα των κύκλων χημειοθεραπείας.

Αντίθετα, τα φάρμακα για τον κάθε κύκλο της χημειοθεραπείας τα έδινε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία καθυστέρηση και πρόβλημα είτε απευθείας στον ασθενή είτε σε συγγενή με εξουσιοδότηση είτε όταν η θεραπεία γινόταν σε ιδιωτική κλινική σε εκπρόσωπό της.

Υπογράμμισε επίσης ότι επειδή ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να παίρνει με μεγάλη έκπτωση αυτά τα φάρμακα από τις φαρμακευτικές, πολύ φθηνότερα και από τα δημόσια νοσοκομεία, τα χορηγεί δωρεάν στους ασθενείς.

Επίσης σημείωσε ότι όταν μια κλινική ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να παραλάβει τα φάρμακα για συγκεκριμένους ασθενείς που θα την έχουν εξουσιοδοτήσει νόμιμα με δήλωση του ν. 105 ή πληρεξούσιο, πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός της συνταγής που έχει γράψει ο γιατρός, καθώς και μια δεύτερη ασφαλιστική δικλίδα που τώρα θα πρέπει να τεθεί, η οποία είναι να υπάρχει εισαγωγή του ασθενή με τον ΑΜΚΑ του στην κλινική για τη χημειοθεραπεία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, μπορεί να ζήσουμε τραγελαφικές καταστάσεις, να στέλνουν κλινικές στον ΕΟΠΥΥ για εκτέλεση, χωρίς να ξέρουμε εάν ο ασθενής πάσχει ή δεν πάσχει από καρκίνο, χωρίς να ξέρουμε αν νοσηλεύεται ή δεν νοσηλεύεται, με ημερήσιο έστω νοσήλιο, για να κάνει τη χημειοθεραπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL