Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Προγραμματικές για την Υγεία / Προγραμματικές για την Υγεία: Γενικόλογες εξαγγελίες με πολύ ιατρικό τουρισμό και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματικές για την Υγεία / Προγραμματικές για την Υγεία: Γενικόλογες εξαγγελίες με πολύ ιατρικό τουρισμό και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προτεραιότητα στις ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς με την αξιοποίηση των υπαρχόντων γραμμικών επιταχυντών και την καθιέρωση δεύτερης βάρδιας με προκήρυξη θέσεων για τεχνολόγους ακτινολόγους, τερματισμός στις ουρές της ντροπής, όπως ειπώθηκε, για τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων τα οποία θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους αντί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και προκηρυγμένες προσλήψεις από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ανακοίνωσαν για την Υγεία, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όπως κι ότι το υπουργείο υγείας θα μπορεί μαζί με άλλα συναρμόδια υπουργεία να ιδρύουν κέντρα παραθεριστικού ιαματικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών για ξένους πολίτες τρίτης ηλικίας.

Επιπροσθέτως το υπουργείο Υγείας θα συμμετέχει στην παραγωγή και την εξαγωγή προϊόντων από θεραπευτικά και αρωματικά φυτά μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο κέντρο ευεξίας και καλοζωίας.

Παράλληλα, έγινε λόγος για μόνιμες προσλήψεις 2.000 κυρίως νοσηλευτών οι οποίες είναι προσλήψεις που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στόχος για το υπουργείο επίσης είναι να παράσχει ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε εξειδικευμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της γενικής-οικογενειακής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συμπερασματικά, από τις δηλώσεις της κυβέρνησης για την υγεία πέρα από τις γενικόλογες εξαγγελίες που ακούστηκαν, διαφάνηκε η πρόθεση της διεύρυνσης των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό και στα νομοθετήματα που θα φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν είναι το τι θα γίνει με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν αναπτυχθεί το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στους ασθενείς. Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα φαρμακεία του οργανισμού;

Ανδρέας Ξανθός: «Η κυβέρνηση να μην υπονομεύσει τους εθνικούς στόχους»

Χωρίς σχέδιο για εφαρμοσμένη πολιτική στην Υγεία και έκθεση ιδεών χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κατά την παρέμβασή του επί της συζητήσεως στη Βουλή τόνισε την ανάγκη να μην υπονομευθεί η προσβασιμότητα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.

Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο, λειτουργικό, αποδοτικό και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες με δωρεάν και ισότιμο τρόπο είναι εθνική κατάκτηση, υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι εθνικοί στόχοι για την πολιτική υγείας που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είπε, υπάρχει νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα, με 127 νέες δημόσιες δομές όπου δουλεύουν 1.100 εργαζόμενοι και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις και πάνω από 3.000 δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας.

Επίσης ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική και την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, στη φαρμακευτική πολιτική με την καθιέρωση μηχανισμού διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα μητρώα των ασθενών, στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στις πολιτικές για εξαρτημένους και στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

“Αυτές τις μεγάλες τομές στην πολιτική υγείας, που εμείς έχουμε δρομολογήσει, θα τις υπερασπιστούμε, διεκδικώντας την ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης, μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με τους συλλόγους των ασθενών και με τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

Παύλος Πολάκης: Περιμένω απαντήσεις

“Σε αντίθεση με την καμένη γη που παραλάμβαναν όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά, εμείς σας παραδίνουμε μια υγιή οικονομία, με πλεονάσματα και χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό” υπογράμμισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στους υπουργούς Υγείας.

Όπως είπε “εμείς παραλάβαμε όριο δαπανών 1 δισ. 488 και το φτάσαμε στο 1 δισ. 860 και το ερώτημα είναι εάν τα επόμενα τρία χρόνια θα το αυξάνετε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όπως έχει περιγραφεί μέσα στο μεσοπρόθεσμο 2018 - 2022 με βάση την αύξηση του ΑΕΠ.

Δεύτερον, έχουμε προσθέσει από το 2015 2.370 μόνιμους γιατρούς, 3.300 επικουρικούς από 500, 4.233 λοιπό μόνιμο προσωπικό, 898 από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, 9000 συμβασιούχους και άλλους 4.000 από την εκδίωξη των εργολάβων. Αυτό που ανακοινώσατε είναι αυτό που έχουμε δρομολογήσει δηλαδή τους χίλιους γιατρούς που προκηρύξαμε και 1500 νοσηλευτές.

Οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ

Τι θα κάνετε με τους υπόλοιπους του επικουρικού προσωπικού; Θα συνεχίσετε την ανανέωση και θα ολοκληρώσετε τον διαγωνισμό τον οποίο έχουμε σε εξέλιξη για μόνιμες θέσεις;

Τους 7.500 γιατρούς και νοσηλευτές που έχουμε ανακοινώσει μαζί με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την επαναφορά του 1 προς 1 θα τους πάρετε τα επόμενα χρόνια ή μας πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Το ‘Ερρίκος Ντυνάν’ θα ξανάρθει στο Δημόσιο ή θα παραμείνει ιδιωτική κλινική της Τράπεζας Πειραιώς”; “Εμείς” σημείωσε, “είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ και 10 εκατομμύρια το ίδρυμα Ωνάση για να ενταχθεί ξανά στο Δημόσιο.

Θα διατηρήσετε τον νέο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ έτσι όπως τον φτιάξαμε, κόβοντας πάρα πολλές ρεμούλες και αυξάνοντας και εκεί το όριο ετησίως;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL