Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Άλλα μαθήματα να διδάσκονται στο Μαρούσι και... άλλα στο Καρπενήσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλα μαθήματα να διδάσκονται στο Μαρούσι και... άλλα στο Καρπενήσι

Άλλα μαθήματα να διδάσκεται στο σχολείο «το παιδί από το Καρπενήσι» και άλλα μαθήματα «το παιδί από το Μαρούσι». Διότι «είναι διαφορετικές οι κοινωνίες και διαφορετική η τοπική οικονομία». Αυτή την ταξική αντίληψη, που εμπεριέχει τον κατακερματισμό της ενιαίας δημόσιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης από την προεκλογική του ομιλία στο Μαρούσι παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία.

Υπό τον μανδύα της “αυτονομίας” η Ν.Δ. προτείνει τη δημιουργία σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων με διαφορετικά μαθήματα ανά σχολική μονάδα, τα οποία ωστόσο θα καθορίζονται με γνώμονα τις ανάγκες της “τοπικής οικονομίας”, ενώ πρότεινε το 10%-20% των μαθημάτων να καθορίζεται από τους εκπαιδευτικούς.

Στο ίδιο πλαίσιο η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους γονείς μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας δημιουργεί σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των εκπαιδευτικών. Με πρόσχημα τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα από τους γονείς αλλά τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται με τη μορφή... κατάταξης, δημιουργώντας ουσιαστικά σχολεία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας με μοναδικό κριτήριο “την κρίση του γονέα” και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πραγματικές ανάγκες ή ελλείψεις της Εκπαίδευσης.

Παράλληλα προανήγγειλε τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε νομό και σε κάθε μεγάλη διοικητική ενότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τα “ταλαντούχα παιδιά των μεσαίων και των φτωχών οικογενειών”.

Κατάργηση ασύλου και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα υλοποιηθεί άμεσα κάνοντας λόγο για “άσυλο της ανομίας και του εμπορίου ναρκωτικών”, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της Ν.Δ. να δημιουργήσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια» είπε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο του παρόντος συντάγματος η Ν.Δ. θα δημιουργήσει ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, θα καθιερώσει τα καλοκαιρινά πανεπιστήμια (summer universities) και θα προωθήσει τη δυνατότητα συνεργασίας ελληνικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστήμιων ώστε να απονέμουν κοινά διπλώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL