Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μερόπη Τζούφη: / Μερόπη Τζούφη: Παραλάβαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ασταθές, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μερόπη Τζούφη: / Μερόπη Τζούφη: Παραλάβαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ασταθές, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο

Τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας παρουσίασαν από τα Ιωάννινα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η υφυπουργός Μερόπη Τζούφη στην εκδήλωση «Το μέλλον της δημόσιας Παιδείας», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

“Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το εκπαιδευτικό σύστημα σε σημείο ασταθούς ισορροπίας, με κύρια στοιχεία την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Στο πλαίσιο αυτό, καλέστηκε να δώσει άμεσες λύσεις για τη σταθεροποίησή του, καθώς και να υλοποιήσει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης” τόνισε κατά την ομιλία της η υφυπουργός Παιδείας.

Για τα πεπραγμένα στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τα πολλαπλά οφέλη της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, ενώ ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 σχολεία στα Γιάννενα συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».

Παράλληλα, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, την επιστροφή των 2.000 εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και την επαναλειτουργία κρίσιμων ειδικοτήτων. Σχεδιάστηκαν επίσης νέα προγράμματα σπουδών, τοποθετήθηκαν ψυχολόγοι στα σχολεία, ενώ υλοποιείται ενισχυτική διδασκαλία στα Νέα Ελληνικά και τα μαθηματικά και θεσμοθετήθηκε η Μαθητεία για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το σύνολο των σχολείων της Ηπείρου, έχει επίσης προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή στα Ιωάννινα, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σχολικών νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού υπερδιπλασιάστηκε, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων για «παράλληλη στήριξη» στα γενικά σχολεία. Στην περιοχή λειτουργούν 10 ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων και ιδρύθηκαν 3 νέα Τμήματα Ένταξης, ενώ ο Δήμος Ιωαννίνων έχει λάβει μέσω του προγράμματος "Φιλόδημος" περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών, όπως κατάλληλα διαμορφωμένων τουαλετών και ραμπών.

Ως «πιλότο» για το συνολικό εγχείρημα της αναδιαμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσθέτοντας ότι το Ίδρυμα αποτελεί ένα μέρος της «βαριάς βιομηχανίας» της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση του πανεπιστημίου με προσωπικό (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές), την εξασφάλιση επιπρόσθετων πόρων και την ίδρυση των διετών προγραμμάτων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL