Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Με 147 «ναι» και 100 «όχι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας / Σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 147 «ναι» και 100 «όχι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας / Σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με 147 «ναι» και 100 «όχι» υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο, τον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων. «Λέτε για το Λύκειο ότι φροντιστηριοποιείται.

Ξέρετε πόσες εξετάσεις δίνουν συνολικά σήμερα τα παιδιά στο Λύκειο; Δίνουν 43 εξετάσεις. Ξέρετε πόσες δίνουν με το σύστημα που προτείνουμε; Θα δίνουν 18 εξετάσεις» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επαναλαμβάνοντας την κριτική του προς την αντιπολίτευση γιατί αποφεύγει να πάρει θέση στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Λυκείου.

«Επί δύο χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν μας λέτε ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της Γ' Λυκείου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου παρατηρώντας ότι σήμερα η Γ' Λυκείου δεν υφίσταται ουσιαστικά σαν τάξη του Λυκείου. Σε σχέση με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι με τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων υποβαθμίζεται η τεχνολογική εκπαίδευση, ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε δηκτικά ότι «εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι η αγάπη και ο θρήνος για τα ΤΕΙ. Από ποιους; Από αυτούς που τα έθαψαν».

Ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε και στην κριτική για την ίδρυση τεσσάρων νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες τονίζοντας ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις. Ο Κ. Γαβρόγλου παραδέχτηκε βέβαια ότι θα έπρεπε οι σχετικές διατάξεις να έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου. Ο Κ. Γαβρόγλου απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «ρουσφέτια» σημειώνοντας ότι «σήμερα τα τμήματα είναι 450 και γίνονται 430 μετά το σχέδιό μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν θέλετε να αναγνωρίσετε».

Απαντήσεις της Σ. Αναγνωστοπούλου στον Μ. Βορίδη

«Για εμάς η αριστεία υπάρχει όταν η πρωτοπορία μπορεί να συνδέεται με όσο γίνεται μεγαλύτερες μάζες του πληθυσμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρχει. Και αυτό δεν είναι εξισωτισμός, είναι ισότητα, πηγή της ελευθερίας» σχολίασε από τη μεριά της η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου απαντώντας στον Μάκη Βορίδη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. «είδε» πίσω κι από αυτό το νομοσχέδιο την υποτιθέμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τον «εξισωτισμό» και τον «εθνομηδενισμό» υπερασπιζόμενος τα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά και την παραμονή των Λατινικών στο υποχρεωτικό πρόγραμμα μαθημάτων στο Λύκειο.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» τις αναφορές του Μ. Βορίδη στον εθνομηδενισμό. Η Σ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της Ευρώπης των περιφερειών η χώρα μας «χρειάζεται ισχυρή ανώτατη εκπαίδευση, ισχυρά πανεπιστήμια που να μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με το παγκόσμιο περιβάλλον και το ευρωπαϊκό».

Ν. Φίλης: Σχολείο δημοκρατικό και συμμετοχικό

«Θέλουμε ένα σχολείο δημοκρατικό και συμμετοχικό, με γνώσεις, δεξιότητες και ολόπλευρη μόρφωση, γι' αυτό και δίνουμε έμφαση στη γενική παιδεία του σχολείου και στη συγκεκριμένη κατεύθυνση στη Γ' Λυκείου» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνησή μας κάνει άλλο ένα ισχυρό βήμα γι' αυτό που ονομάζουμε 'δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση'".

Ν. Κεραμέως: «Ό,τι δεν εξετάζεται... ακυρώνεται»

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως επέκρινε την κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι η κατάργηση της εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο υποβαθμίζει τις κλασικές σπουδές, καθώς «ό,τι δεν εξετάζεται, στην πράξη ακυρώνεται. Δεν δίνουν οι μαθητές τη δέουσα προσοχή, όταν ένα μάθημα δεν εξετάζεται στο σχολείο» είπε, ενώ επέκρινε και την κατάργηση των Λατινικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, όπως κι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν, «φτιάχνει ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα παράγει φθηνό, ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό. Θέλει ανθρώπους με δεξιότητες, όχι με κριτική σκέψη. Θέλει υποταγμένους ανθρώπους». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ισχυρίστηκε ότι «όλες σας οι ρυθμίσεις είναι για πέταμα και απλώς ψηφίστε τες και με το που θα 'ρθει η επόμενη κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι κάνετε εσείς τώρα».

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL