Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Μ. Τζούφη: Για πρώτη φορά στα σχολεία μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Τζούφη: Για πρώτη φορά στα σχολεία μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών (Video)

Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας ότι φέτος για πρώτη φορά πήγε έγκαιρα μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών.https://www.youtube.com/embed/4KSw1FwFUSo

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, ενώ αναμένεται να βγει και η μεγάλη προκήρυξη ακόμη 10.500 θέσεων για το 2020-2021 για τη γενική παιδεία.

«Το υπουργείο προσπαθεί να καλύπτει τα κενά με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες, τηρώντας τη νομιμότητα» υπογράμμισε η Μ. Τζούφη και ανέφερε ότι πρόκειται για μία εξαντλητική διαδικασία,με τον στόχο να είναι οι 4.5000 να έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ερωτηθείσα για τις συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια, στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι δομές και να υπάρχει μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς πλέον σε ευρωπαϊκό πεδίο υπάρχουν ενιαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. «Πρέπει να μπορέσει ο δικός μας χώρος να σταθεί και να μπορέσει να κρατήσει το προσωπικό του. Χρειάζεται να έχει εξωστρεφή δραστηριότητα, να δημιουργεί αξιόπιστες θέσεις εργασίας ώστε να έχουμε επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου» τόνισε.

Υπογράμμισε δε σε όλους τους τόνους, ότι «η κυβέρνηση διαθέτει στα Πανεπιστήμια του αναγκαίους πόρους αλλά και το απαραίτητο προσωπικό» που θα υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις 1.000 θέσεις μελών ΔΕΠ, τις 3.500 θέσεις επιστημόνων για τη στελέχωση, μεταξύ άλλων, των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων, ενώ υπενθύμισε ότι ο υπουργός έχει μιλήσει για επιπλέον 500 θέσεις και οι Ιατρικές Σχολές έχουν ήδη πριμοδοτηθεί με θέσεις και από το υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με την απορρόφηση νέων επιστημόνων και την αναστροφή του Brain Drain, σημείωσε τις δυνατότητες που δίνονται  για τη δημιουργία αξιόπιστων θέσεων εργασίας  μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το πρόγραμμα Erasmus+, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΛΙΔΕΚ. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία για κάθε μέλος ΔΕΠ που θα αποχωρεί θα προκηρύσσεται  μια νέα θέση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις πολυτεχνικές σχολές, η υφυπουργός τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, τους αναγνώρισε το Master, σε ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο, κάτι που αποτελούσε αίτημα των Πολυτεχνείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι «με τη σύσταση ειδικών επιτροπών και αρμοδίου οργάνου, αναγνωρίζουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλές Πολυτεχνικές Σχολές που μέχρι πρότινος τα στερούνταν. Σαφώς λοιπόν ενισχύουμε αυτές τις σπουδές που είναι πολύ σημαντικές και που μπορούν να βοηθήσουν και στο αναπτυξιακό σκέλος της χώρας». Εξήγησε δε ότι στα νέα Τμήματα που δημιουργούνται Σχολές Μηχανικών, αυτές θα είναι τετραετούς διάρκειας και πως θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πενταετούς, υπό προϋποθέσεις.

Παράλληλα επεσήμανε ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο, θα υπάρξει και αναλυτική κοινοβουλευτική συζήτηση, μέχρι την ψήφισή του.

Τέλος, σχετικά με το σενάριο να χτυπάει στις 09.00 το πρώτο κουδούνι στα σχολεία από τη νέα χρονιά, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η τελική απόφαση, καθώς αυτήν την εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή  θα έχει συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος, η σκέψη είναι η αλλαγή να αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL