Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Προϋπόθεση δημοκρατίας ο σεβασμός σε πρόσωπα και θεσμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προϋπόθεση δημοκρατίας ο σεβασμός σε πρόσωπα και θεσμούς

«Σας ζητώ να πάρετε πίσω ότι η συμφωνία ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό έγινε κάτω από το τραπέζι; Ντροπή σας!» υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας στα προσβλητικά σχόλια του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Κ. Κυριαζίδη, έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ζητάω να το πάρετε πίσω. Σεβασμός στους θεσμούς, σεβασμός στα πρόσωπα. Αυτό είναι η προϋπόθεση της δημοκρατίας. Τα 'κάτω από το τραπέζι' είναι επί άλλων κυβερνήσεων» πρόσθεσε ο Κ. Γαβρόγλου.

Με αφορμή ερώτηση για τις κενές οργανικές θέσεις ιερέων και τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις, ο Δ. Κυριαζίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαβούλευσης πριν τη συμφωνία με την Εκκλησία ισχυριζόμενος ότι «οφείλατε να καθίσετε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι, να κάνετε την όποια 'συνέργεια', που λέτε, με την αρχιεπισκοπή ή τον αρχιεπίσκοπο». Μάλιστα, ο Δ. Κυριαζίδης έσπευσε να προεξοφλήσει το «ναυάγιο» του διαλόγου με την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, πρέπει να θεωρηθεί λήξαν».

Να απαντήσει η Ν.Δ.

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη «θεσμική ακαταστασία» και το ασαφές νομικό πλαίσιο σε σχέση με τη μισθοδοσία των ιερέων και τη μονιμότητά τους, για να επισημαίνει την αναγκαιότητα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Εκκλησία. «Το ερώτημα είναι: ως πολιτικά κόμματα, θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία» τόνισε ο Κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας τη Ν.Δ. να απαντήσει αν είναι «υπέρ του να μπορέσει να μπει μια τάξη, ένας ορθολογισμός περαιτέρω κατοχύρωσης των κληρικών».

Η θέση της Εκκλησίας

Παράλληλα, σε σχέση με τον διάλογο με την κυβέρνηση, εκκλησιαστικές πηγές επισημαίνουν ότι «ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της Ιεραρχίας». Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος συνεχίζεται, παραμένει όμως η «κόκκινη» γραμμή που έθεσε η Ιερά Σύνοδος για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος μισθοδοσίας των ιερέων, «κόκκινη» γραμμή στην οποία αντιδρά η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL