Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Άσυλο, όπλο για τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άσυλο, όπλο για τη δημοκρατία

Των Ευθυμίας Κρύου, Δέσποινας Κοβάτση, Δέσποινας Βασιλείου*

Το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου, προβληματίζοντας το κοινό για την αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξής του. Το άσυλο, πέρα από χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αποτελεί εστία προάσπισης τόσο των φοιτητικών όσο και των ευρύτερα κοινωνικών αγώνων. Ωστόσο, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί πρώτη φορά την επικαιρότητα, αλλά μπορούμε να το εντοπίσουμε πολλά χρόνια πίσω, με σημείο αναφοράς τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στη δικτατορία. Ερχόμενοι στα νεότερα χρόνια, η κατάργηση του ασύλου περατώθηκε μέσα από τον Νόμο Διαμαντοπούλου, το 2011. Το 2017 όμως έρχεται η επαναθεσμοθέτησή του από τον Νόμο Γαβρόγλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς σήμερα παρατηρούμε μια σύγχυση της έννοιας του ασύλου με την ανομία και την παραβατικότητα στον χώρο του πανεπιστημίου. Τη σύγχυση αυτή προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι αυταρχικές διοικήσεις των ιδρυμάτων, τα ΜΜΕ και η Νέα Δημοκρατία μαζί με τον εκφραστή της στις σχολές, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άσυλο αυτό καθ’ αυτό ενισχύει, αν δεν προκαλεί το ίδιο, φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως βανδαλισμοί στους πανεπιστημιακούς χώρους και φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών. Στον αντίποδα, αυτοαποκαλούμενες «αριστερές» δυνάμεις, που φαινομενικά τουλάχιστον μάχονται για το άσυλο, υιοθετούν αντιπολιτικές πρακτικές, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Εμείς ως φοιτήτριες-μέλη του BLOCO πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση και διατήρησή του αποτελεί ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία, αντιλαμβανόμενη τη σημασία του τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην ερευνητική διαδικασία, οφείλει να πρωτοστατήσει στην περιφρούρησή του. Αναλυτικότερα, διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που προάγει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανοιχτό σε όλους/ες/α και καλούμε φοιτητές/τριες, καθηγητικό και ερευνητικό προσωπικό αλλά και τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία εντός των ιδρυμάτων και να μην αφήσουν κανέναν να καταπατήσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών!

* Η Ευθυμία Κρύου είναι φοιτήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Δέσποινα Κοβάτση είναι φοιτήτρια του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και η Δέσποινα Βασιλείου είναι φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL