Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Συνδιοίκηση / Συνδιοίκηση: Ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνδιοίκηση / Συνδιοίκηση: Ζήτημα δημοκρατίας η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης

Των Κώστα Λάμπη - Τάνια Δαυίδ

Με τον Νόμο Γαβρόγλου, το καλοκαίρι του 2017, επαναφέρθηκε η συνδιοίκηση, μετά την κατάργηση της από τον Νόμο - πλαίσιο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου. Με τον όρο αυτό εννοούμε την άμεση συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα, πλέον οι φοιτητές, μέσω των εκπροσώπων τους, μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις συνελεύσεις των τμημάτων, στις συνελεύσεις της κοσμητείας ανά σχολή καθώς και αυτές της συγκλήτου, οι οποίες αποφασίζουν για όλο το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Οι φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας και είναι ζήτημα δημοκρατίας να μπορούν και οι ίδιοι να συναποφασίζουν στη διαμόρφωση των συνθηκών φοίτησής τους. Στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, των μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και στη φοιτητική μέριμνα. Ουσιαστικά, η συνδιοίκηση αποτελεί “όπλο” του φοιτητικού κινήματος, διευρύνει το πεδίο πάλης των φοιτητών και διευκολύνει την παρέμβασή τους στα όργανα διοίκησης. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης είναι αρκετά μικρά, η συμμετοχή τους σε αυτά αποτελεί ένα ρήγμα στη λογική που λέει ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν μπορούν και δεν πρέπει να παλεύουν για τις ζωές τους.

Η συνδιοίκηση που θέλουμε, ως BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν είναι μια κακή απομίμηση των εποχών του πελατειακού κράτους. Είναι απαραίτητο οι γενικές συνελεύσεις των εκάστοτε συλλόγων να θέτουν τις δικλείδες ασφαλείας, όπως αιρετούς και ανακλητούς εκπροσώπους, για να υπερασπίζονται τις αποφάσεις τους τόσο στις συγκλήτους όσο και στα τμήματα. Αν δεν εκμεταλλευτούμε εμείς ένα εργαλείο που μας δίνει την ευκαιρία να υπερασπιστούμε από μια καλύτερη θέση τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των φοιτητών, θα το εκμεταλλευτούν αυτοί που εξαρχής απέκλεισαν τους φοιτητές από αυτή τη διαδικασία.

* Ο Κώστας Λάμπης και η Τάνια Δαυίδ είναι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL