Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γιατί BLOCO;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί BLOCO;

Των Ραφαήλ Παναγιωτόπουλου, Καλλιόπης Κακοκεφάλου

Με την είσοδο στο πανεπιστήμιο, οι νέοι φοιτητές κατακλύζονται από νέες καταστάσεις και γνωρίζουν τις έννοιες "φοιτητικός σύλλογος", "συνδικαλισμός", "εκλογές", "συνελεύσεις". Αυτή όμως η εικόνα απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε όλοι και όλες σήμερα. Η πραγματικότητα έγκειται σε αδύναμους και αδρανείς φοιτητικούς συλλόγους, που συγκροτούν ένα κλίμα εχθρικό στον φοιτητή.

Το αποτέλεσμα είναι η αποστασιοποίηση των φοιτητών/τριών από τις συλλογικές διαδικασίες και η στροφή στον νεοφιλελεύθερο ατομικό δρόμο. Η αποχή και η αδράνεια των φοιτητών/τριών αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο των πιο ακραίων αντιδραστικών κύκλων εντός του πανεπιστημίου.

Οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είναι αυτές που φέρουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στους φοιτητικούς μας συλλόγους. Οι δυνάμεις αυτές επιδιώκουν να χτίσουν πελατειακές σχέσεις με τους φοιτητές/τριες με αντάλλαγμα την ψήφο στις φοιτητικές εκλογές. Η δομική τους αντίληψη ότι η πολιτική θα πρέπει να αφορά τους "λίγους" και "ειδικούς" ενισχύει την αποπολιτικοποίηση των φοιτητών/τριων και βάλλει άμεσα ενάντια στην συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της ΠΚΣ μέσα από μικροπολιτικά τεχνάσματα στοχεύουν στην αναπαραγωγή των δυνάμεών τους και μόνο. Στην ίδια λογική, τα ΕΑΑΚ χρησιμοποιούν τεχνικές τραμπουκισμού, ψεύτικα αφηγήματα και εντάσεις ώστε να αποκρύψουν τη δική τους έλλειψη κοινωνικής χρησιμότητας και πολιτικών θέσεων πάνω σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των φοιτητών/τριών, συντηρώντας και ενισχύοντας έτσι την υπάρχουσα κατάσταση.

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή και στήριξη στα σχήματα του ΒLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς ενισχύουμε τη συλλογική δράση και διεκδίκηση, μαζικοποιούμε και ενδυναμώνουμε τους συλλόγους μας. Συγκρουόμαστε με τις καθεστωτικές δυνάμεις και τις λογικές του ατομικού δρόμου, της ανάθεσης και της απαξίωσης. Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικούς φραγμούς, που θα λειτουργεί δημοκρατικά και θα είναι ανοιχτό σε όλες, όλους και όλα, εκτός από τους φασίστες.

* Ο Ραφαήλ Παναγιωτόπουλος και η Καλλιόπη Κακοκεφάλου είναι φοιτητές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL