Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Φοιτητές ΑΡ.ΕΝ: Μαρτυρίες για την κατάρρευση της Παιδείας και τον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοιτητές ΑΡ.ΕΝ: Μαρτυρίες για την κατάρρευση της Παιδείας και τον φασισμό

Δύο φοιτητές ιστορικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και μέλη της Αριστερής Ενότητας, μιλούν στην AvgiOnline για το πώς βιώνουν την διάλυση της Δημόσιας Παιδείας στην ακαδημαϊκή τους καθημερινότητα, για το φασισμό και τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες εντός του φοιτητικού κόσμου, αλλά και για τις στοχεύσεις της ΑΡ.ΕΝ για αυτήν τη χρονιά.

Α. Τζαναβάρας: Δραματικές μειώσεις στα συγγράμματα

"Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναβρασμού", επισημαίνει ο Ανδρέας Τζαναβάρας, φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής: Δεν πλήττεται μόνο ένα κομμάτι του πανεπιστημίου, όπως οι διοικητικοί, όσο η ολόκληρο το σύστημα παιδείας στη χώρα μας. Από ένα πανεπιστήμιο το οποίο ήταν κομμάτι του κοινωνικού κράτους, θέλουν να περάσουμε σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς, με ξεκάθαρους ταξικούς φραγμούς, που στόχο θα έχει απλά την παραγωγή εργαζόμενων και επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες του νεοφιλελευθερισμού".

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στο Τμήμα του, εξηγεί ότι το Πολιτικό "είναι μια σχολή που δεν 'χρειάζεται' για τις νέες καταστάσεις και ως εκ τούτου είναι αντικείμενο συνεχούς υποβάθμισης". Συνεπώς, "τα συγγράμματα έχουν περικοπεί δραματικά σε σημείο που να μην είμαστε σίγουροι αν του χρόνου θα πάρουμε δωρεάν συγγράμματα". Πιο συγκεκριμένα, "μέχρι πριν από 3-4 χρόνια, δεν υπήρχε περιορισμός στα συγγράμματα. Πέρυσι τα συγγράμματα μειώθηκαν στα δύο και πλέον συζητάμε για ένα σύγγραμμα, το οποίο αμφισβητείται κι αυτό. Φημολογείται δε ότι στο πλαίσιο της νέας μορφής οργάνωσης στο πανεπιστήμιο, τα συγγράμματα θα διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή, που υποτίθεται ότι είναι πιο φθηνά, κανείς δεν ξέρει ωστόσο που θα βρεθούν τα χρήματα για τα πνευματικά δικαιώματα".

Για "κατάσταση νωθρότητας" κάνει λόγο όσον αφορά τους φοιτητές, σημειώνοντας ότι "ενώ όλοι συμφωνούν στο ότι οι τωρινές εξελίξεις στο πανεπιστήμιο, με τις απολύσεις των διοικητικών θα οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση του ιδρύματος, έχουν μια ατονία στο θέμα της αντίστασης και της αντίδρασης. Οι γενικές συνελεύσεις δεν είναι όσο μαζικές θα περιμέναμε, εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας", δηλώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, "στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση", συμπληρώνει.

Σχετικά με τα φαινόμενα φασισμού, εξηγεί ότι στις σχολές δεν έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα. Όμως, "φασιστικές νοοτροπίες υπάρχουν", σημειώνει. "Από τους μπράβους μιας συγκεκριμένης πολιτικής απόχρωσης που εμφανίζονται στις εκλογές, μέχρι τους τραμπουκισμούς που δεχόμαστε καθημερινά όσοι αντιδρούμε και διεκδικούμε κάτι καλύτερο. Δεν θα μας φοβίζουν δεν θα μας σταματήσουν", δηλώνει.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, η ΑΡ.ΕΝ έχει θέσει ως στόχο τη διοργάνωση δικτύων αλληλεγγύης. "Μπροστά σε αυτήν τη σκληρή επίθεση στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα, το οποίο θα επιτρέψει σε πρώτη φάση την αντίσταση και σε δεύτερη φάση την ανατροπή. Τρέχουμε δίκτυα αλληλεγγύης σε σχολές, από καφενεία, όπως το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο Νομικής, μέχρι μαθήματα από φοιτητές σε αρκετές σχολές, σε μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, στα οποία στόχος είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αδύναμους.

Βασικός μας στόχος, ωστόσο", τονίζει, "είναι να μπορέσουμε να δείξουμε ότι η επίθεση στην Παιδεία δεν είναι κάτι που αφορά εμάς μόνο, ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν είναι μια επίθεση περιορισμένη, όσο είναι μια επίθεση γενική και καθολική".

Π. Μαρκόπουλος: Οδηγούμαστε σε ιδιωτικοποίηση μέσω εργολαβιών

Ο Πέτρος Μαρκόπουλος, φοιτητής Πολυτεχνείου και μέλος της ΑΡ.ΕΝ., εξηγεί μιλώντας στην AvgiOnline ότι ο συσχετισμός δύναμης στο ΕΜΠ απέκρουε μέχρι πρότινος πολλές όψεις της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης στο Ίδρυμα. Ωστόσο, "με το κύμα των απολύσεων, το ΕΜΠ βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης", αφού από τους περίπου 850 εργαζόμενους, απολύονται σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 400. "Ο αριθμός των καθηγητών έχει μειωθεί, έχουν σταματήσει οι προσλήψεις και συνεπώς σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Πολλοί συμβασιούχοι καθηγητές μένουν απλήρωτοι, ενώ νέοι ερευνητές εργάζονται με μαύρα", επισημαίνει.

"Αυτό", εκτιμά, "δείχνει ότι το σχέδιο μάλλον είναι η ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου, μέσω εργολαβιών και παραχώρησης ζωτικών δομών του πανεπιστημίου σε ιδιώτες, σε ζωτικούς τομείς, όπως στη φύλαξη και στη βιβλιοθήκη, αφού καταργούνται οι αντίστοιχες ειδικότητες".

Μάλιστα, τονίζει ότι εργολαβίες υπάρχουν ήδη, σε τομείς όπως η καθαριότητα, με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους, ενώ στην περίπτωση του κυλικείου, η εργολαβία συνεπάγεται υψηλών τιμών για τους φοιτητές.

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των φοιτητών, εξηγεί πως "υπάρχει έντονη πίεση να τελειώνουν γρήγορα με τις σπουδές τους, είτε επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στη συντήρηση δεύτερου σπιτιού σε άλλη πόλη, είτε για να βγουν στο εξωτερικό και να βρουν εκεί δουλειά". Ταυτόχρονα, "βλέπουμε και δυσκολία μεγάλου κομματιού των μαθητών να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και φοιτητών να τις συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να διακόπτουν, φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στην επαρχία".

Δεδομένων των προαναφερθέντων, "δυστυχώς, το φοιτητικό κίνημα είναι κατώτερο των περιστάσεων αυτήν την περίοδο", παρατηρεί, "καθώς ενώ αρκετοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης των κινητοποιήσεων, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι αναντίστοιχη της συγκυρίας".

Με φόντο τα προαναφερθέντα, η ΑΡ.ΕΝ. θέτει ως κυρίαρχο στόχο τη στήριξη "με όλες τις δυνάμεις, των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και παλεύει για καλύτερο συντονισμό με τα άλλα κομμάτια του πανεπιστημίου, αλλά και άλλους αγωνιζόμενους κλάδους. Ταυτόχρονα, ανοίγει και το αντιφασιστικό μέτωπο μέσα στις σχολές, όπου εμείς έχουμε μια λογική που λέει ότι μπροστά στον κρατικό αντιφασισμό που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, η μόνη ουσιαστική απάντηση στον φασισμό μπορεί να έρθει από την κοινωνία και την νεολαία, χτυπώντας ιδεολογικά και όχι μόνο ποινικά το φασισμό".

Τέλος, ο Π. Μαρκόπουλος σημειώνει ότι οι οικονομική κρίση "έχει αυξήσει κατακόρυφα την ανάγκη ενδυνάμωσης της φοιτητικής μέριμνας και την ανάγκη υλικής υποστήριξης των φοιτητών", κάτι στο οποίο στοχεύει η παράταξη, η οποία σχεδιάζει καμπάνιες και εξώστρεφες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL