Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ηχηρό "όχι" των εκπαιδευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό "όχι" των εκπαιδευτικών

Σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα μαθήματα των Καλλιτεχνικών και των Κοινωνικών Επιστημών. Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τα βαθμολογικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της υπουργού να δημιουργήσει ένα σχολείο αποστειρωμένο και να αφήσει στον «αέρα» χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Σε νέα κινητοποίηση, στις 13.00, στα γραφεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα προχωρήσουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί.

"Δεν θέλω να γίνω μηχανή!"

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν χθες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας με κεντρικό σύνθημα «Όχι στις αντιπαιδαγωγικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών» ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλλαγή των προγραμμάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Παράλληλα, οι διαδηλωτές κρατούσαν πολύχρωμα πλακάτ που ανέγραφαν "η τέχνη είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια, η τέχνη είναι συνυφασμένη με την ανάσα του ανθρώπου", "θέλω χρώματα, θέλω μουσική, δεν θέλω να γίνω μηχανή". Όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν «στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτικών Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων) από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξαιτίας του νέου ωρολόγιου προγράμματος».

Παράλληλα, όπως επισήμανε η Ομοσπονδία, «τα νέα ωρολόγια προγράμματα, δεν επιχειρούν απλώς την αυξομείωση μαθημάτων, όπως συνηθίζεται επί πολλές δεκαετίες, αλλά, χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση, καταργούν σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών, των Καλλιτεχνικών και γενικότερα της καλλιτεχνικής παιδείας στο ΓΕΛ».

Με αυτή την κίνηση το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σχολείο αποστειρωμένο από κάθε έννοια κοινωνικών αξιών, έρευνας, τέχνης, το οποίο θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, που θα λειτουργεί απλώς ως προθάλαμος των πανεπιστημίων. Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα με το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι ότι, με τις καταργήσεις των μαθημάτων, αφήνει έκθετους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πράγμα που θα τους οδηγήσει στην ανεργία. «Οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας, οι αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, γεωπόνοι εξοστρακίζονται πλήρως από τα Γενικά Λύκεια, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι οικονομολόγοι Οικιακής Οικονομίας και στα Γυμνάσια» υπογραμμίζει η ΟΛΜΕ.

Περισσότερο μάθημα - λιγότερη Παιδεία

Στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα προγράμματα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ στο Γυμνάσιο τα Εικαστικά και η Μουσική παραμένουν ως μονόωρα. Όσον αφορά το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, θα καταργηθεί για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αναγκαστικά θα οδηγηθούν στα φροντιστήρια, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη πηγή διδασκαλίας. Επιπρόσθετα, εξοστρακίζονται τα μαθήματα Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, οι ώρες που θα διδάσκεται η Οικιακή Οικονομία μειώνονται και στο Γυμνάσιο, ενώ οι Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες καταργούνται πλήρως από το πρόγραμμα της Α' Λυκείου. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, από 9 που ήταν πριν αυξάνονται σε 14, ενώ σε ό,τι αφορά τα μαθήματα Προσανατολισμού, από 18 ώρες αυξάνονται στις 21.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έφεραν στη Βουλή 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάνουν λόγο για «επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε ένα αποστειρωμένο και ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο» και τονίζουν πως «οι εν λόγω μεταβολές και καταργήσεις, πέραν της στοχευμένης απομάκρυνσης των μαθητών από τη γνώση των κοινωνικών θεσμών και διαδικασιών, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα, αποτελούν και συνειδητή προσπάθεια συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου».

Τι μένει και τι φεύγει

Συγκεκριμένα, στην Α' Λυκείου τα Αγγλικά θα γίνουν υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ υποχρεωτικό δίωρο γίνεται και το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής. Παράλληλα, μειώνεται κατά μία ώρα το μάθημα Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία), καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ καταργούνται τελείως τα μαθήματα επιλογής Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Παιδεία.

Στη Β' Λυκείου η Φυσική Αγωγή γίνεται δίωρη και η Κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Επίσης, στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά μία ώρα τα Μαθηματικά και μειώνεται αντίστοιχα κατά μία ώρα η Φυσική και καταργούνται τα μαθήματα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία και Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Στη Γ' Λυκείου προστίθεται το «κόντρα μάθημα» (η Ιστορία ή τα Μαθηματικά ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού), προστίθεται το δίωρο μάθημα Αγγλικά, καταργούνται τα μαθήματα Γαλλικών, Γερμανικών, Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου και τα Λατινικά από μαθήματα επιλογής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL