Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ηχηρό "όχι" στο νομοσχέδιο Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό "όχι" στο νομοσχέδιο Κεραμέως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αντυ Κουκλάδα

«Αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί» ήταν το σύνθημα που αντηχούσε στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, από κοινού με φοιτητές και μαθητές, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους, ενάντια στην τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος αλλά και στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως, που φέρνει τεράστιες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με κεντρικό σύνθημα "Απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου", στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε έξω από τη Βουλή, έδωσαν το παρών εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν οι διδασκαλικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και μαθητές, για να δείξουν έμπρακτα ότι καταδικάζουν το νεοφιλελεύθερο, αντιεκπαιδευτικό και αντισυνταγματικό έργο της κυβέρνησης. Φτάνοντας στη Βουλή, οι διαδηλωτές ύψωσαν πολύχρωμα πλακάτ που ανέγραφαν "το ριάλιτι δεν είναι για τα σχολεία, τις κάμερες να βάλετε μέσα στα υπουργεία".

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθεί άμεσα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, ζητούν να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της υπουργού, που βάζει κάμερες για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί παραβιάζει προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες.

Χωρίς διάλογο

Όπως επισημαίνουν οι διδασκαλικές ομοσπονδίες, «η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Επιπρόσθετα, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».

Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ ζήτησαν με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας την πλήρη ενημέρωση για την εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων για το ενδεχόμενο σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα. Μετά από σχετική αναφορά της ΟΙΕΛΕ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, έγινε γνωστό ότι η Αρχή ζήτησε διευκρινήσεις από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις ελλείψεις ή τα σφάλματα της τροπολογίας, που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η υπουργός Παιδείας απέσυρε τη διάταξη για εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, τη διάταξη για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, καθώς και τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ, που ενδεχομένως να κατατεθεί τους επόμενους μήνες, οπότε και θα ετοιμαστεί το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αναδίπλωση της υπουργού Παιδείας για τις κάμερες στα σχολεία

Προαιρετική θα είναι η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, έκανε αναδίπλωση από την αρχική της θέση, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το μέτρο τού live streaming θα είναι αναγκαστικό.

«Στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών η δυνατότητα αναμετάδοσης του μαθήματος», ανέφερε η κ. Κεραμέως, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν μίλησε ποτέ για κάμερες». Μάλιστα έκανε λόγο για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας» προς τους μαθητές, οι οποίοι παραμένουν εκτός σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας για προληπτικούς λόγους.

Αναφορικά με τη μετάδοση ήχου και εικόνας που θα γίνεται μέσω τάμπλετ, ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού, η υπουργός είπε ότι «στην πλατφόρμα έχει καταργηθεί η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης», κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από αίτημα της ΟΙΕΛΕ, η οποία ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την πλήρη ενημέρωση για την εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, έγινε γνωστό ότι η Αρχή ζήτησε διευκρινήσεις από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις ελλείψεις ή τα σφάλματα της τροπολογίας, που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας δεν ζήτησε τη γραπτή γνώμη και δεν διαβουλεύτηκε έγκαιρα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διάταξη που ψηφίστηκε, ενώ αυτή ήταν η υποχρέωση που είχε από τον νόμο. Παράλληλα, ο σκοπός επεξεργασίας, με τον τρόπο που περιγράφεται στη διάταξη, δεν είναι νόμιμος, ενώ το υπουργείο δεν ενημέρωσε ποια πρόσωπα θα αφορά η επεξεργασία και ποια προσωπικά δεδομένα θα συλλέξει. Επιπλέον, όσον αφορά τα μεταδεδομένα, είναι μια αόριστη αναφορά αλλά καθιστά εύκολη την παρακολούθηση και τον σχηματισμό προφίλ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτά δεν απαγορεύονται μόνο από τον GDPR αλλά είναι και ευθέως αντισυνταγματικά, γιατί αλλάζουν την ουσία της εκπαίδευσης.

Μία ακόμα σημαντική παράλλειψη έχει να κάνει με τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας δεδομένων καθώς δεν αιτιολογείται με ακρίβεια υπό ποιες συνθήκες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων, ποιους θα αφορά, αν θα υπάρχουν συνεργάτες που θα χρησιμοποιηθούν (π.χ. εταιρείες), τι εγγυήσεις θα πρέπει να πληρούν, σε ποιους άλλους θα κοινοποιούνται τα δεδομένα, για πόσο χρόνο θα διατηρούνται κ.ά. Δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει μια επεξεργασία δεδομένων που αφορά 1,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα χωρίς να συμβουλευτεί ούτε έναν ειδικό. Δεν ζήτησε τη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν έκανε επιστημονικό διάλογο και χρησιμοποίησε εταιρείες χωρίς να ενημερώσει τι δεδομένα συλλέγουν.

Αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στα ζητήματα που έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αν η κ. Κεραμέως θα κάνει νέα αναδίπλωση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL