Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Μαραζώνει μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Μαραζώνει μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άντυ Κουκλάδα

Προβλήματα με τις δηλώσεις μαθημάτων, την πρακτική άσκηση και τις καταθέσεις πτυχίων καταγγέλλουν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως αναφέρουν στην «Αυγή», το Πανεπιστήμιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στα σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει και να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τελειόφοιτοι να καθυστερούν περισσότερο από ένα χρόνο να λάβουν το πτυχίο τους.

Πρόβλημα με τις δηλώσεις ωρών

Το βασικό ζήτημα που έχει προκύψει ήδη από το 2018 -όταν ενώθηκαν τα ΤΕΙ Αθήνας και τα ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και δημιουργήθηκε το ΠΑΔΑ- αφορά την πρόσθεση οκτώ επιπλέον μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να ενταχθούν στις ώρες δήλωσης των φοιτητών.

Ωστόσο το Πανεπιστήμιο έχει θέσει όριο δήλωσης 38 ωρών και ο όγκος μαθημάτων που μπορούν να προσθέσουν σε κάθε εξάμηνο οι φοιτητές είναι ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές που βρίσκονται στο τέταρτο έτος δεν μπορούν να δηλώσουν τα οφειλόμενα μαθήματα από τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας του περιορισμού των 38 ωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών να αναγκάζονται να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να δηλώσουν 1-2 μαθήματα και να λάβουν πτυχίο.

Η Γ.Κ. είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Νοσηλευτικής. Χρωστάει ένα μάθημα που στο ΤΕΙ περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα σπουδών του τελευταίου έτους, ενώ όταν ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο μεταφέρθηκε στο πρώτο έτος. «Τώρα δεν μπορώ να το δηλώνω επειδή δεν φτάνουν οι ώρες λόγω περιορισμού που έχει επιβάλει το Πανεπιστήμιο» λέει στην «Α». Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους 200 που φοιτούν στο Τμήμα.

Η πλειονότητα χρωστάει 1-2 μαθήματα και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθυστερήσουμε τις σπουδές μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Γ.Κ.

Το παράδοξο, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως, παρ' όλο που την περσινή χρονιά η Σύγκλητος είχε αυξήσει το όριο δήλωσης ωρών στις 52, φέτος ισχυρίζεται ότι, «δίνοντας παραπάνω ώρες, οι φοιτητές θα δηλώνουν μαθήματα που δεν έχουν παρακολουθήσει». Οι φοιτητές ήδη από τον Οκτώβριο είχαν συγκεντρώσει υπογραφές για να αιτηθούν για 52 ώρες δήλωσης, αλλά η Σύγκλητος αρνήθηκε και πήρε απόφαση για 38 ώρες. Στη συνέχεια, οι φοιτητές έκαναν αντιπρόταση για 45 ώρες, την οποία και αποδέχτηκε η συνέλευση των καθηγητών. Ωστόσο, σε ανακοίνωση που βγήκε αργότερα από τη Γραμματεία του Τμήματος, υπογραμμίζεται ότι «το όριο δήλωσης είναι 38 ώρες και μόνο οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν να δηλώσουν 52». Σε επιστολή που απέστειλαν μάλιστα οι φοιτητές στον Συνήγορο του Φοιτητή, η απάντηση ήταν ότι «έχει λάβει πληθώρα αιτημάτων» και η μοναδική κίνηση που έκανε ήταν να βάλει την αίτηση στο αρχείο.

Ο Σ.Ν. είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ. «Το όριο δήλωσης ωρών ισχύει και στο δικό μας Τμήμα. Οι 38 ώρες που μας δίνουν επαρκούν μόνο για να δηλώσουμε τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο, που προστέθηκαν επιπλέον μαθήματα - εκκρεμότητες προηγούμενων εξαμήνων, οι ώρες που μπορούμε να δηλώσουμε δεν φτάνουν για τα μαθήματα αυτού του εξαμήνου» λέει στην «Α».

Αβεβαιότητα για την κλινική άσκηση

Το δεύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά την κλινική άσκηση. Από τις 10.3 η κοσμήτορας ανακοίνωσε την αναστολή κλινικής, νοσοκομειακής και πρακτικής άσκησης. Ωστόσο, παρά τις έντονες ανησυχίες των φοιτητών, το Τμήμα δεν έχει κανένα πλάνο για το πότε θα συνεχίσει. «Περιμένουμε λεπτομέρειες στο τέλος της εβδομάδας» λέει η Γ.Κ., καθώς «θα γίνει διαδικτυακή ενημέρωση από τους υπευθύνους καθηγητές κλινικής άσκησης και τομέα».

Βέβαια, οι περισσότεροι από τους φοιτητές που κάνουν κλινική άσκηση και χρωστούν ένα ή δύο μαθήματα για να λάβουν πτυχίο δεν μπορούν να τα δώσουν εξαιτίας του περιορισμού δήλωσης ωρών. «Με αυτή την καθυστέρηση θα μπορέσουμε ξανά να κάνουμε δήλωση για κλινική άσκηση το επόμενο καλοκαίρι». Όσον αφορά την πρόεδρο του Τμήματος, υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να πιέσει τη Σύγκλητο να δώσει παραπάνω ώρες», παρ' όλο που αυτό γίνεται σε άλλα πανεπιστήμια. «Μας κουνάνε το δάχτυλο και λένε να τους ευχαριστήσουμε κιόλας που θα πάρουμε πτυχίο πανεπιστημίου» λέει η Γ.Κ.

Αγώνας δρόμου για δηλώσεις μαθημάτων

Όσον αφορά τα μαθήματα επιλογής, έχει οριστεί ανώτατος αριθμός 80 φοιτητών ανά μάθημα. Εξαιτίας της προσθήκης των οκτώ επιπλέον μαθημάτων στα πρώτα έτη, οι φοιτητές που βρίσκονται στα τελευταία εξάμηνα αναγκάζονται να τα δηλώσουν για να πάρουν πτυχίο και οι φοιτητές των μικρότερων ετών μένουν εκτός δήλωσης. «Η δήλωση μαθημάτων έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου» σχολιάζει η ίδια.

Κωλυσιεργία από τη Γραμματεία

Ταυτόχρονα, η Γραμματεία του Τμήματος στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως να ανταποκριθεί στα αιτήματα των φοιτητών, καθώς, παρ' όλο που στην ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η Γραμματεία λειτουργεί τηλεφωνικά και μέσω μέιλ λόγω πανδημίας», «δεν απαντά κανείς στις επανειλημμένες προσπάθειες που καθημερινά κάνω εγώ και πολλοί συμφοιτητές μου» λέει ο Σ.Ν. «Η πανδημία δεν είναι ελαφρυντικό γι' αυτή την κωλυσιεργία».

Όσον αφορά τα πτυχία, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαδικασιών για την απόκτηση πτυχίου, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τον ενάμιση χρόνο, λέει ο Σ.Ν. «Εγώ έχω τελειώσει με τις εκκρεμότητες των μαθημάτων από την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου του 2019. Τα μαθήματα περάστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα από τη Γραμματεία τον Δεκέμβριο, αφού χρειάστηκε πολλές φορές να πάω εκεί αυτοπροσώπως». Βέβαια, «από εκεί και πέρα, δεν έχω καταφέρει, λόγω της κατάστασης και λόγω της αδιαφορίας του διοικητικού προσωπικού, να καταθέσω πτυχίο μέχρι και σήμερα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL