Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

 Η εκπαιδευτική κοινότητα αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα της, ενάντια στην τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος αλλά και στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως, που φέρνει τεράστιες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνουν οι διδασκαλικές ομοσπονδίες, «Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών αποσύρθηκαν οι διατάξεις για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

Βασικά τους αιτήματα είναι:

- Να αποσυρθεί άμεσα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

- Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού, που βάζει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

- Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

- Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.

Εκτίμηση αντικτίπου ζητούν ΔΟΕ - ΟΙΕΛΕ

Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ ζήτησαν χθες με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας, πλήρη ενημέρωση για την Εκτίμηση Αντικτύπου σχετικά με την Προστασία Δεδομένων για το ενδεχόμενο σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Η ΔΟΕ τονίζει πως «παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση αντικτύπου μας αφορά άμεσα, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει αντίγραφο της ούτε έχουμε κληθεί σε διαβούλευση επί των θεμάτων, που αφορούν στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μελών μας, δεδομένου μάλιστα του αυξημένου κινδύνου, που γεννάται από την Υπουργική Απόφαση για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικών και μαθητών».

Από την πλευρά της η ΟΙΕΛΕ, επισημαίνει ότι απαιτείται η «δημοσίευση της ίδιας της Εκτίμησης Αντικτύπου, που αποτελεί κρίσιμο τμήμα της συμμόρφωσης των σχολείων με τον Κανονισμό Λειτουργίας και η πραγματοποίηση της οποίας απαιτεί, σύμφωνα με εκτίμηση ειδικών, εργασία πολλών ανθρώπων για σημαντικό χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον για το χώρο της εκπαίδευσης όπου πρέπει να εκτιμηθεί πιθανή διαρροή δεδομένων για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΔΟΕ - ΟΙΕΛΕ

Υπουργείο Παιδείας, κυβέρνηση και μεγάλος αριθμός σχολαρχών κλείνουν τ’ αυτιά στη φωνή των χιλιάδων δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν δυναμικά στις 13 Μαΐου για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης κι ανοίγουν τις κάμερες αναμετάδοσης των μαθημάτων αγνοώντας τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις παιδαγωγικές αρχές.

Δεν αποσύρουν το αντιδημοκρατικό – αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Αρνούνται να λάβουν όλα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με ασφάλεια.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, Δ.Ο.Ε. και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς, τους γονείς και συνολικά την κοινωνία να δώσουν δυναμικό και μαζικό παρών στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη 19 Μαΐου στη 1.00 μμ.

- Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

- Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

- Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

- Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις δράσεις μας μέχρι τη δικαίωση.

Ανακοίνωση ΟΛΜΕ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 19/5 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου,τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών:

· κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών

ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Απαιτούμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό

Καλούμε τα Δ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. να προκηρύξουν 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11 έως 2 μ.μ.) με στόχο τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και την έκφραση της πλήρους αντίθεσής τους στην υπουργική απόφαση (ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL