Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: / Νίκος Φίλης: Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από την εξ αποστάσεως διδασκαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: / Νίκος Φίλης: Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και να μη «φάει η πανδημία» τους διορισμούς των εκπαιδευτικών που τρέχουν ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο Νίκος Φίλης. Μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαδικτυακή πλατφόρμα εγγραφής των μαθητών για τη δημιουργία των ψηφιακών τάξεων, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να «επιστρατευτεί το σύνολο των δυνάμεων στον δημόσιο τομέα για πρόσθετη υπολογιστική ισχύ και στη συνέχεια να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία με τους τομεάρχες Παιδείας των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας. Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την αφάνταστη ταλαιπωρία που υφίστανται εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα. Ένα σύστημα που συνεχώς «πέφτει» ή «κολλάει», ενώ, στη συντριπτική πλειονότητα των τάξεων ασύγχρονης εκπαίδευσης, είναι άδειο από περιεχόμενο.

Σημείωσε επίσης ότι από την εξ αποστάσεως διδασκαλία αποκλείονται αρκετά παιδιά που είτε δεν διαθέτουν υπολογιστή είτε οι γονείς τους εργάζονται από το σπίτι με τηλε-εργασία, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. «Πρέπει να υπάρξει καταγραφή αυτών των περιπτώσεων και οικονομική επιδότηση των εν λόγω νοικοκυριών για την προμήθεια ψηφιακών μέσων. Διαφορετικά, ένα μεγάλο μέρος των μαθητών μας θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανυπέρβλητες δυσκολίες και οι ανισότητες και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση θα αυξηθούν κατακόρυφα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την εμπλοκή του αμερικανικού κολοσσού της Cisco στο θέμα της τηλε-εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες του οποίου θα παρέχονται δωρεάν για τρεις μήνες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι η εμπλοκή της Cisco χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και αξιολόγηση κριτηρίων στις πλατφόρμες τηλεδιδασκαλίας δεν θα πρέπει να «μας πάει αλλού». Αντίθετα, τόνισε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποχωρήσει μετά το κρίσιμο τρίμηνο, διασφαλίζοντας ότι δεν θα αξιοποιηθούν παρανόμως και παραπλεύρως τα προσωπικά δεδομένα παιδιών και εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές μέσα στο καλοκαίρι, ο Νίκος Φίλης ανέφερε στην υπουργό Παιδείας ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην εξεταστέα ύλη κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί με φυσικό τρόπο, στην τάξη, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφορετικές ταχύτητες που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ των σχολείων, ακόμη και ανάμεσα στα ιδιωτικά, μιας και το καθένα χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα και το υπουργείο δεν ασκεί κανέναν έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL