Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αρχίζει πιλοτικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχίζει πιλοτικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Από σήμερα αρχίζει σταδιακά η αποστολή συνδέσμων και οδηγιών από το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα λύκεια της χώρας ώστε να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η ημερομηνία έναρξης των οποίων ενδέχεται να μετατεθεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Ήδη χθες άρχισε η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα δεν υπάρχει δυστυχώς για τους μαθητές που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2019), ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην εξασφάλιση ενός υπολογιστή ή tablet ή μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο, καθώς δύο στα δέκα νοικοκυριά δεν διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα.

Ψηφιακή πλατφόρμα και ηλεκτρονικό υλικό

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο να αρχίσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία και προκρίνει δύο βασικές μεθόδους, τη σύγχρονη και την ασύγχρονη.

* Σύγχρονη διδασκαλία (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας μετάδοση μαθήματος από τους εκπαιδευτικούς μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με τους μαθητές να παρακολουθούν απευθείας το μάθημα.

* Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία οι μαθητές συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς σε διαφορετικό χρόνο από την παράδοση του μαθήματος ή τη δημιουργία υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που απέστειλε το υπουργείο σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς λυκείων, θα υπάρξει μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται τα μαθήματα, ενώ οι διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, όπως τα διαδραστικά σχολικά βιβλία, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια, είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL