Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Δεν προχωράμε προς το παρόν σε γενικευμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως: / Νίκη Κεραμέως: Δεν προχωράμε προς το παρόν σε γενικευμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων

Το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας με φόντο την εξάπλωση του κορωνοϊού απέκλεισε προς το παρόν με δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και καθημερινά και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Όποιο μέτρο θεωρούν ότι είναι πιο πρόσφορο το ακολουθούμε κατά περίπτωση» ανέφερε η υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή θα αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στα οποία υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή υπάρχουν μαθητές που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές. «Αυτή είναι η γραμμή. Οι ειδικοί έχουν όλα τα δεδομένα και μπορούν να εκτιμήσουν ποιο μέτρο είναι το πιο πρόσφορο» επισήμανε, σημειώνοντας πως «αν ο ΕΟΔΥ μάς συστήσει να κλείσουμε και άλλα σχολεία, θα το κάνουμε».

Απουσίες - ύλη

Μέχρι στιγμής 28 είναι τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους έως τις 17 Μαρτίου. Παράλληλα, οι δήμοι προχωρούν διαδοχικά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας δεκάδων σχολείων ώστε να γίνουν προληπτικές απολυμάνσεις. Για τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται σχέδια για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ύλης, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα σχολεία που πιθανόν να κλείσουν το επόμενο διάστημα λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την υπουργό, «εάν πάμε σε πιο γενικευμένη αναστολή λειτουργίας, και εκεί το υπουργείο Παιδείας έχει πλήρη σχέδια, ανάλογα με τη διάρκεια διακοπής λειτουργίας του σχολείου».

Αναφορικά με τις απουσίες, υπενθυμίζεται πως με εγκύκλιο της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη οι απουσίες δεκατεσσάρων ημερών για τους μαθητές που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Εισήγηση Πατούλη στον ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που εισηγούνται την έγκαιρη αναστολή λειτουργίας των σχολείων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός, κυρίως στις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγων Αθηνών Γιώργος Πατούλης εισηγήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας το κλείσιμο όλων των σχολείων στις περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, εξηγώντας πως το κλείσιμο το σχολείων αποτελεί προληπτικό μέτρο και επιβραδύνει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Έλληνα καθηγητή του Yale Νικόλα Χρηστάκη, το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή εξάπλωσης των επιδημιών και όχι όταν οι επιδημίες βρίσκονται ήδη σε έξαρση. Σχολιάζοντας τα μέτρα της Ιταλίας, η οποία προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων, ο Νικόλας Χρηστάκης με ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι ορθώς έκλεισαν πριν τα κρούσματα διπλασιαστούν, υπογραμμίζοντας πως έτσι μειώνονται οι πιθανότητες διασποράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL