Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Αλλαγές στο Λύκειο / Αλλαγές στο Λύκειο: Νέος εξεταστικός μαραθώνιος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στο Λύκειο / Αλλαγές στο Λύκειο: Νέος εξεταστικός μαραθώνιος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Νέες αλλαγές που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των μαθητών στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα από το έτος 2020-2021 επανέρχονται μέσω της Τράπεζας Θεμάτων οι «μίνι πανελλαδικές εξετάσεις» για την προαγωγή από τη μια τάξη του Λυκείου στην άλλη. Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί για τους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην Α’ Λυκείου και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλο το Λύκειο. Επιπλέον για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα συνυπολογίζονται με ειδικό ποσοστό, οι επιδόσεις των μαθητών, σε κάθε τάξη.

«Αναφορικά με το Λύκειο, σχεδιάζουμε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου από το έτος 2020-2021 και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στις υπόλοιπες τάξεις, την αποκατάσταση μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ’ Λυκείου, τον συνυπολογισμό, με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» ανέφερε με δηλώσεις της (“Πρώτο Θέμα”) η υπουργός Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως η Τράπεζα Θεμάτων θα επανέλθει με ορισμένες τροποποιήσεις προκειμένου «να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες που είχαν παρουσιαστεί» και να υπάρχουν «δικλίδες ασφαλείας που θα ενισχύουν το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Βαφτίζοντας το νέο εξεταστικό μαραθώνιο των μαθητών και την ενίσχυση των φροντιστηρίων ως «επανάκτηση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου» η υπουργός διευκρίνισε πως «ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α’ στη Γ’ τάξη, θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (...) με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση του Εθνικού Απολυτηρίου».

Στη Γ' Λυκείου σχεδιάζεται επίσης η μείωση των ωρών διδασκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (από επτάωρα σε εξάωρα ή πεντάωρα) αλλά και η μείωση των ομάδων προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα σε τρεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επανέλθουν μαθήματα γενικής παιδείας που είχαν αφαιρεθεί από τη Γ' τάξη του Λυκείου.

Τέλος, το ΙΕΠ έχει αναλάβει την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με νέες θεματικές (εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων, σεβασμός στον άλλο κ.ά.) τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων της χώρας από την επόμενη σχολική χρονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL