Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Όχι" Κεραμέως σε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" Κεραμέως σε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές πήραν μέρος χθες το μεσημέρι στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Αμετακίνητη στον διορισμό εκπαιδευτικών με πτυχίο κολεγίου εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή αλλά και σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως επιμένει στην εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει ότι το ΑΣΕΠ θα μπορεί να κάνει δεκτά τα πτυχία αποφοίτων από ιδιωτικά κολέγια για το διορισμό εκπαιδευτικών στο Δημόσιο, επικαλούμενη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα - την οποία ωστόσο αρνείται να δημοσιοποιήσει «για λόγους, όπως είπε, «δημοσίου συμφέροντος». Μετά τα δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν πως στην αιτιολογική γνώμη 4061 της Κομισιόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για άλλα επαγγέλματα, η υπουργός υποστήριξε πως αφορά και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ ζήτησαν την απόσυρση του άρθρου 50 για τα κολέγια ώστε να ξεκινήσει διάλογος για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά και την απόσυρση της ρύθμισης που επιβάλλει τον τριετή αποκλεισμό των εκπαιδευτικών που διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Η υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει πως θα ενημερώσει για τα αιτήματά τους τον πρωθυπουργό.

Συλλαλητήριο για τη δημόσια εκπαίδευση

Νωρίτερα, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Με σύνθημα "η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι από τα Προπύλαια με προορισμό τη Βουλή, όπου συζητείτο το νέο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί casus belli την εξίσωση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των πανεπιστημίων, αλλά και την επιβολή του τριετούς αποκλεισμού. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές δεν αντιδρούν μόνο στο άρθρο 50, αλλά εναντιώνονται και στη σύσταση της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως η σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα μειώσει περαιτέρω την ποιότητα των σπουδών τους και θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα.

Μετά την αποχώρηση των εκπαιδευτικών από την κινητοποίηση, μπλοκ φοιτητών που είχαν παραμείνει έξω από την είσοδο της Βουλής συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια Παιδεία

Για σχέδιο διάλυσης της δημόσιας Παιδείας κατηγορεί την κυβέρνηση η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και δημοσίων ΑΕΙ, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους κολεγίων να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς για διορισμό στο Δημόσιο και μάλιστα χωρίς αναγνώριση πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ» αναφέρει, σημειώνοντας πως «η ρύθμιση παρακάμπτει στην πράξη το άρθρο 16 του συντάγματος, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε στη συνέχεια οποιοσδήποτε κατέχει αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για μόνιμα στελέχη του Δημοσίου».

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της δημόσιας Παιδείας και φοιτητές του ΑΠΘ διαδήλωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη ζητώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και εξισώνουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, και ακολούθησε πορεία που μέσα από κεντρικούς δρόμους έφθασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Μέχρι το υπουργείο να ακουστεί καλά, τα νομοσχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά» έγραφε το πανό των φοιτητικών συλλόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL