Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν. Φίλης: Μετά από 4 χρόνια σημαντικών αυξήσεων έρχεται συρρίκνωση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ

"Η κυβερνητική επιχείρηση «νόμος και τάξη στα πανεπιστήμια», με την νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, συνιστά αφαίρεση δημόσιας εξουσίας από τα πανεπιστήμια και δεν λύνει κανένα πρόβλημα· αντιθέτως δημιουργεί νέα" τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων όπου παρευρέθηκε μαζί με την αναπλ. τομεάρχη Μερόπη Τζούφη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Νίκος Φίλης σε ανάρτηση του στο facebook:

Μίλησα προχθές στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Αναφέρθηκα αρχικά στις επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων και στις θετικές διεθνείς και εθνικές αξιολογήσεις, οι οποίες κλονίζουν την επιχειρηματολογία περί «διάλυσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στον αντίποδα, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αδικαιολόγητη κλιμάκωση της έντασης και κλίμα αστυνομοκρατίας στις σχολές, που ναρκοθετούν την τόσο αναγκαία ακαδημαϊκή ειρήνη. Η κυβερνητική επιχείρηση «νόμος και τάξη στα πανεπιστήμια», με την νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, συνιστά αφαίρεση δημόσιας εξουσίας από τα πανεπιστήμια και δεν λύνει κανένα πρόβλημα· αντιθέτως δημιουργεί νέα. Απαράδεκτα και τα επεισόδια αστυνομικής βίας με τον τραυματισμό από τις δυνάμεις των ΜΑΤ φοιτητών, οι οποίοι είχαν μάλιστα προσκληθεί από τους πρυτάνεις στη Σύνοδο.

Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει καχεκτική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 2.4% κάτι που συνιστά σοβαρή υποχώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτιωμένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Κι αυτό τη στιγμή που εν μέσω μνημονιακού καταναγκασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ετήσια αύξηση των δαπανών έως 6.2%. Πρωτοφανής και η μείωση στις μεταβιβαστικές δαπάνες (-36%), η οποία στερεί από τα πανεπιστήμια τη δυνατότητα προμήθειας αναλώσιμων υλικών και της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.

Προειδοποίησα ότι η εξαγγελία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης (20%) θα συνδέεται με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων αλλά και των πανεπιστημιακών, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ιδίως εις βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Σχετικά με τις εξαγγελίες της υπουργού για τη συγκρότηση μιας νέας ανεξάρτητης Αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισήμανα ότι από τη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Συνόδου είχε αποκλειστεί ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ. Να άλλο ένα δείγμα οικοδόμησης κομματικού κράτους της Δεξιάς στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ΑΔΙΠ συγκροτήθηκε και λειτουργούσε με βάση νόμο που προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας σεβάστηκε ΚΑΙ το θεσμό ΚΑΙ τα πρόσωπα (τα οποία δεν είχε αυτή διορίσει). Η εξαγγελία για νέα «ανεξάρτητη αρχή» μόνο σε τέτοια δεν παραπέμπει...

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις