Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επίθεση των ΜΑΤ σε συγκέντρωση φοιτητών

Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι - Τέσσερις τραυματίες μετά από προσπάθεια τους να εισέλθουν στον χώρο συνεδρίασης και να υποβάλουν τα αιτήματά τους στις πρυτανικές αρχές

Εντός συνεδρίασης των πρυτανικών αρχών για τις σαρωτικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός χημικά και τραυματισμοί φοιτητών από την αστυνομία. Τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από επίθεση των ΜΑΤ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών Συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι. Η επίθεση των ΜΑΤ έγινε όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο της συνεδρίασης και να υποβάλουν τα αιτήματά τους στις πρυτανικές αρχές. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εντείνει τον αυταρχισμό θέλοντας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου» σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές αναφέρει η ΚΝΕ, καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.

Την ίδια ώρα, η Νεολαία για Κομμουνιστική Απελευθέρωση - νΚΑ κατήγγειλε πως «με απροκάλυπτο τρόπο, αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν φοιτητές που είχαν αυτοκίνητα στην περιοχή έξω από τη σύνοδο πρυτάνεων, τους ανάγκασαν να καθίσουν με τα χέρια στα καπό και έκαναν έλεγχο σε αυτούς και στα αυτοκίνητά τους», ενώ το όχημα ενός φοιτητή, μέλους της νΚΑ και της ΕΑΑΚ, βρέθηκε με... τρυπημένα λάστιχα.

Σαρωτικές αλλαγές

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων κλιμακώνονται ενόψει της κατάθεσης του νέου νόμου πλαισίου «αλά Διαμαντοπούλου», με το οποίο αναμένεται να αλλάξει δραστικά η λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: λιγότερο κράτος, περισσότεροι ιδιώτες και χορηγίες, περαιτέρω εμπορευματοποίηση του διδακτικού και ερευνητικού έργου, συμπράξεις (ΣΔΙΤ) δημοσίου - ιδιωτικού τομέα για τη λειτουργία των ΑΕΙ, σύνδεση αξιολόγησης με τη δημόσια χρηματοδότηση, λιγότεροι εισακτέοι στα δημόσια ΑΕΙ, θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, managers και συμβούλια Ιδρύματος.

Το βλέμμα είναι έτσι κι αλλιώς στραμμένο στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων όπου επί τάπητος τίθενται όλες οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης αναμένεται να παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση για να παρουσιάσουν στους πρυτάνεις τα βασικά σημεία των διατάξεων για τους ΕΛΚΕ, τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ και ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ζήτημα εισαγωγής των υποψηφίων στα πανεπιστήμια.

Στην ατζέντα της Συνόδου Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η διεθνοποίηση και η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, τρόπος οικονομικής διαχείρισης των πανεπιστημίων, στήριξη έρευνας, θέματα φοιτητικής μέριμνας, μεγαλύτερη αυτοτέλεια πανεπιστημίων, θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας των ΕΛΚΕ, εξέλιξη της πιστοποίησης και βασικές αρχές της στρατηγικής της ΑΔΙΠ, μνημόνιο συνεργασίας πανεπιστημίων - υπουργείου Παιδείας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις