Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απεργία πείνας κρατούμενου: "Διεκδικώ το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση"

Ο Θέμης Δήμου ζητά να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο ΙΕΚ της φυλακής Κορυδαλλού και να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

«Δεν διεκδικώ ούτε κάποια χάρη ούτε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση. Διεκδικώ το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση» αναφέρει σε επιστολή του ο κρατούμενος Θέμης Δήμου με την οποία γνωστοποιεί ότι ξεκινά απεργία πείνας διεκδικώντας να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο ΙΕΚ της φυλακής Κορυδαλλού και να συνεχίσει τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αιτία για τη βίαιη διακοπή των σπουδών του κρατούμενου ήταν η παράνομη, όπως αναφέρει, μεταγωγή του στις Φυλακές της Λάρισας. Απέχει μάλιστα μόνο λίγους μήνες για να πάρει το πτυχίο του από το ΙΕΚ Γραφιστικής Κορυδαλλού, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία της πρακτικής άσκησης, την οποία όμως δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια και τυπογραφείο λειτουργεί μόνο στον Κορυδαλλό.

Τώρα βρίσκεται προσωρινά μεταγόμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωτόδικο δικαστήριο για το οποίο είναι υπόδικος. «Μια δίκη που με εμπλέκουν στη γνωστή υπόθεση - σκευωρία της χρηματοδότησης ‘τρομοκρατικής οργάνωσης’ χωρίς το παραμικρό στοιχείο» αναφέρει.

«Πάλι όμως δεν μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω το ΙΕΚ στο οποίο σπούδαζα δύο χρόνια ώστε να μπορέσω να το ολοκληρώσω, καθώς μου λένε πως τυπικά είμαι χρεωμένος σε άλλο κατάστημα κράτησης.

Έτσι, σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Φυλακής και τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, ‘πρέπει’ να στερηθώ το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση. Γραφειοκρατικά κολλήματα που εμποδίζουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των σπουδών, για τις οποίες έχω κάνει τόση προσπάθεια και έχω αφιερώσει τόσα χρόνια από τη ζωή μου στις πιο αντίξοες συνθήκες μέσα στη φυλακή» αναφέρει, τονίζοντας πως αυτό που ζητάει δεν τίποτε άλλο από αυτό που δικαιούται: «Ο νόμος τους έξαλλου είναι ξεκάθαρος.

Αν είσαι φοιτητής σε μια πανεπιστημιακή σχολή, πρέπει να βρίσκεσαι στον ίδιο γεωγραφικό νομό μ’ αυτή. Εγώ είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που βρίσκεται 5 λεπτά από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Δεν μπορούν οι καθηγητές μου από τη σχολή να έρχονται 400 χιλιόμετρα στη Λάρισα».

Και καταλήγει πως «αν οι αρμόδιοι δεν θέλουν να υπάρχει η δυνατότητα οι κρατούμενοι να εξελίσσονται μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των φυλακών, ας βγουν να το πουν ξεκάθαρα κι αν θεωρούν ότι το 2019 καλύτερα νεκρός κρατούμενος, παρά φοιτητής κρατούμενος, ας συνεχίσουν να δείχνουν την αδιαφορία που δείχνουν στο ζήτημά μου. Δεν διεκδικώ ούτε κάποια χάρη ούτε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση. Διεκδικώ το δικαίωμά μου στην εκπαίδευση. Ή θα δικαιωθώ ή θα πεθάνω».

Χ.ΒΑΪΝ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο